Als dierenliefhebber werken bij een vleesverwerkingsbedrijf? Werken bij dat bedrijf waar nu net jouw zusje, neef, buurman of goede vriendin je leidinggevende zal zijn? Toch een uur extra reistijd, terwijl je je nog zo had voorgenomen meer tijd voor je gezin te hebben?

Een zeer dringende behoefte om een baan te bemachtigen kan soms maken dat je al snel je eigen normen en waarden naast je neerlegt en keuzes maakt die niet bij je passen.

Voordat je op zoek gaat naar werk en solliciteert op die ene vacature denk je na over de inhoud van de functie en het type organisatie. Zie jij jezelf er al werken? Waarom wel? Waarom niet?  Er zijn echter van die vraagstukken waar je pas voor komt te staan op het moment dat deze zich aandienen.

Vooral wanneer je al langere tijd op zoek ben en (voor je gevoel) de tijd dringt, zal je worden uitgedaagd om de grenzen van je eigen normen en waarden te verleggen. De vraag is: Hoeveel is dé baan je waard?

Natuurlijk… zelfs de leukste banen bevatten aspecten die niet geheel jouw favoriete onderdeel van de dag zijn.  En voor die fantastische kans ben je wellicht ineens wél bereid om een half uur langer in de trein te zitten. Er kunnen dus ook kanten aan zitten waardoor je wel bereid bent om je grens wat op te schuiven.

Compromissen sluiten kan en mag natuurlijk altijd. Maar doe het weloverwogen. Praat er met anderen over. Houd jezelf de spiegel voor en vraag jezelf af of je geen paniekvoetbal speelt. Blijf dicht bij jezelf. Wees eerlijk tegenover jezelf en zorg er in ieder geval voor dat de keuze niet aan je gaat knagen, dat je achteraf moet concluderen dat je er toch te licht over dacht of hier niet voldoende bij hebt stilgestaan.

Denk jij ook na over wat je juist niet (meer) wilt? Waar liggen jouw grenzen en welke situaties maken het wel waard om concessies te doen?

Zomaar wat vraagstukken die je tegen kan komen.

  • Hoe vaak zie je niet: geen 9 tot 5 mentaliteit: jazeker… Heel leuk maar wat wordt er van je verwacht? Avonden? Weekenden? Structureel overwerken? (Terwijl je net had besloten om in je volgende baan toch echt meer tijd over te houden voor je gezin, privéleven en hobby’s.
  • Het werken bij een gelovig bedrijf. Naast het aanpassen van je kledingstijl heersen vaak ook andere normen en waarden waarvan jij je kan afvragen of ze bij je passen. Wordt hierin ook iets van jou verwacht of ga je hier niets van merken op de werkvloer?
  • Een filosofie, product of dienst waar jij niet achter staat. Zitten er in dit geval andere aspecten in de functie die dit dusdanig overlappen zodat je er wél achter kan staan?
  • Werken met/bij familie. Met momenteel ruim 270.000 familiebedrijven zullen velen ervaring hebben met het werken in of voor een familiebedrijf. Nu zijn er natuurlijk legio mogelijkheden en verschillende type organisaties, bedrijfsvoering, etc. Toch is het goed om hier bij stil te staan. Spreek jij bijvoorbeeld net zo makkelijk een collega of leidinggevende aan wanneer je weet dat dit familie is van ‘de grote baas’? Voel jij je volledig vrij om te werken en te handelen zoals dit bij jou past? En stel dat het je eigen familie is. Wil jij er dan werken?
  • Jouw ideale vacature kan zich ook aandienen in het bedrijf waar nu net jouw beste vriend, vriendin, buurman of nichtje werkt. Wat betekent dat voor jullie relatie tot elkaar?

woman-portrait-1148942_1920

 

Al met al: om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam om goede afwegingen te blijven maken. Vaak zal je dit doen op het moment dat de situatie zich aan dient. Maar het loont in ieder geval wel om hier ook vooraf goed over na te denken en te brainstormen, zolang het maar om redenen is waar je zelf 100% achter staat.

Bedenk waar je een compromis wil sluiten en waar niet. Want als het eenmaal zo ver is, kan het zo verleidelijk zijn je eigen normen en waarden opzij te zetten. En dat is zonde…

Tot slot: laat je vooral niet weerhouden om ook op zoek te gaan buiten je kaders. Want ook jouw waarden kunnen een verrassende wending geven bij vacatures waar je wellicht niet zo snel aan hebt gedacht. Als dierenliefhebber werken bij een vleesbedrijf waar de kwaliteit van leven van de dieren hoog in het vaandel staat én daarmee een voorbeeldfunctie is voor vele andere bedrijven kan dan wellicht ineens wél een ander licht geven op de situatie.