door Wendy van der Meer

Volgens werk.nl en anderen bronnen op het gebied van solliciteren en carrière maken vinden duidelijk de meeste mensen een nieuwe baan via hun netwerk. Solliciteren op vacatures door een brief te schrijven en je CV te sturen is vooral effectief als je een dijk van een CV hebt, wordt er gezegd. Voor veel mensen geldt dat er één of meerdere schoonheidsfoutjes in hun CV zijn geslopen, waardoor dat eindeloos brieven schrijven waarschijnlijk dus niet de beste kansen oplevert.

“We”, de werkzoekenden, klagen wel over de enorme hoeveelheid brieven die we schrijven en de nog veel treuriger hoeveelheid standaard afwijzingen die we ontvangen, maar is dat wel helemaal terecht? Het is al langer bekend dat brieven schrijven niet de grootste slagingskans oplevert. Waarom blijven we het dan doen? Ik heb zelf de indruk dat brieven schrijven relatief veilig is. Je hebt het idee dat je er alles aan doet om werk te vinden – je bent er ten slotte héél druk mee -, maar je hoeft niet echt uit je welbekende comfortzone te komen. Actief de wereld in gaan, jezelf zichtbaar maken, is veel enger.

Velen van ons vinden het idee van netwerken niet zo prettig. We zien onszelf al geforceerd en ongemakkelijk een gesprek proberen te starten op een formele netwerkbijeenkomst, of onszelf opdringen aan allerlei voormalige collega’s en vage bekenden. Volgens mij is dit echter niet wat netwerken is, of in ieder geval niet het enige waaruit netwerken bestaat. Wat kan je doen om werk dichterbij te halen? Ik laat LinkedIn hierbij even achterwege, want ik ga ervan uit dat tegenwoordig de meeste werkenden en werkzoekenden daar op z’n minst wel bekend mee zijn.

  • Clubs / verenigingen

Veel mensen zijn lid van een club of vereniging. Of het nu bij een sport is, de bridgeclub, of een handwerkgroepje: laat je zien! In mijn beleving hoef je niet luidruchtig reclame voor jezelf te gaan maken. Laat weten dat je werkzoekende bent en organiseer of regel eens iets binnen jouw club. Laat zien wat je kunt en wie je bent.

  • Vrijwilligerswerk

Ook vrijwilligerswerk kan een manier zijn om aan meer mensen te laten zien wie je bent en wat je kunt. Daarbij schijnt het ook een waardevolle aanvulling op je CV en LinkedInpagina te zijn. Ga wel iets doen waar je iets van je kennis en ervaring in kwijt kan en vooral ook wat je leuk vindt; des te beter zal ook de indruk zijn die je achter laat. Ga je starten met vrijwilligerswerk en ontvang je een uitkering? Overleg dit dan wel even met je contactpersoon, niet vergeten!

  • Stagelopen

Neem initiatief; zoek op basis van jouw ervaring en kennis een bedrijf uit waarvan jij denkt dat je er een bijdrage zou kunnen en willen leveren en probeer daar in gesprek te komen. Geef aan wat je er eventueel zou kunnen betekenen en dat je dit ook wel een maand of twee maanden tegen een onkostenvergoeding of stagevergoeding zou willen doen. Ook dit is een goede manier om jezelf te laten zien, zonder dat je het gevoel hebt dat je op allerlei bijeenkomsten reclame moet gaan maken voor jezelf. Als je een uitkering hebt is het wel raadzaam om even met je contactpersoon te overleggen of zij dit goed keuren.

  • Cursus

Ook kun je nog een cursus gaan volgen. Niet alleen om je eigen vaardigheden en/of kennis te vergroten, maar ook weer om jezelf zichtbaar te maken op een meer natuurlijke manier.

 

Eigenlijk draait dit alles vooral om actief zijn; maak jezelf zichtbaar op een positieve manier. Blijf niet thuis zitten en brieven schrijven, maar ga erop uit. Vertel mensen dat je op zoek bent naar werk, zonder in een klaagverhaal te vervallen. Het is wel handig om daarbij een helder en bondig verhaaltje klaar te hebben voor wanneer gevraagd wordt naar wat je voor werk zoekt.

Wanneer je er toch voor kiest om brieven te blijven schrijven is het zinvol om jezelf daarbij ook meer “zichtbaar” te maken. Bel van tevoren even met wat goed voorbereide vragen en refereer aan dat gesprek in je brief. Of breng je brief en CV persoonlijk langs en vraag daarbij naar degene aan wie de brief gericht is. Na een korte kennismaking ben je niet langer één van de 250 sollicitanten, maar één van de weinigen die ze kennen. Dus stap over die drempel, jaag de beren van de weg en laat jezelf zien!