Ik bezocht het seminar DE houding waarmee je altijd succes creëert’, georganiseerd door de enthousiaste Ader-docenten Robert, William en Marcel.

Wat is succes eigenlijk? Zit dat in veel geld verdienen?  Je persoonlijk kunnen ontwikkelen? Erkenning? Dat is voor iedereen anders. Om succesvol te zijn, als groep of individu, wil je in een bepaald opzicht uitstijgen boven anderen en daar is vaak iets voor nodig wat heel spannend is. Je dient je comfortzone flink te stretchen en er af en toe ook nog eens uit te stappen. En daar komt wat bij kijken…

Kwetsbaarheid

Durf jij je kwetsbaar op te stellen? Susan Boyle durfde het in British Got Talent, maar ook Nelson Mandela; we kennen allemaal wel zijn verhaal. Nogal een uiteenlopende vergelijking zal je zeggen, maar zij hebben wel iets gemeen. Zij geloofden in iets en hebben daar hun nek voor uitgestoken. Ze zijn er voor gegaan, ongeacht de consequenties.

Kijkend naar de voorbeelden van zeer succesvolle bedrijven en individuen volgden zij juist niet de massa maar hun eigen pad. De vraag die hoort bij een wens om succesvol te zijn of niet is: ga je mee in de massa? Durf jij je kwetsbaar op te stellen? Durf je fouten te maken?

 Mindset

Jouw mindset zegt iets over hoe jij de dingen ziet in het leven. Wat is jouw kijk op de wereld? We worden altijd en overal gestuurd door beelden op basis waarvan we onze eigen gedachten creëren. Daar handelen we vervolgens weer naar. Op basis van dezelfde beelden kunnen we dus verschillend handelen, en dat maakt ieder individu nu ook zo interessant. (en dat maakt de onderlinge communicatie weer zo’n uitdaging.)

 

Ervarend leren

Om succesvol te kunnen zijn, is er nog iets onmisbaar: creativiteit.

Creativiteit, hoe zit dat nu? Daarover schreef ik eerder een artikel. De pijnlijke waarheid is dat hoe ouder we worden hoe meer onze creativiteit verdwijnt.. Het is zo makkelijk en verleidelijk om mee te gaan met de rest. Daar kan je voor kiezen en is niets mis mee, maar wil je succes hebben dan moet je juist iets anders doen. En daar is dan ook weer creativiteit voor nodig.

Hoe we onze creativiteit bevorderen? Heel simpel: door in beweging te komen! Ook wel ervarend leren genoemd. (Dat hebben we overigens meerdere keren deze avond aan den lijve ondervonden middels verrassende en leuke groepsopdrachten.)

 

 kids-56952_1280

 

Functioneren in teamverband

Hoe jij in een groep beweegt zegt ook iets over jou. Wat is jouw rol in een team? Hoe profileer jij je? Wat zegt dat over jou? Wat kun je ervan leren?

Met name wanneer je succes wilt hebben als team, zijn de rollen van de individuen van groot belang. Succes staat of valt met de mensen. Jouw aandeel in de groep zegt ook veel over jou. En dat is nu zo interessant. Je kan elkaar aanvullen door te zijn wie je bent, maar daarvoor dien je wel elkaars kracht (en zwaktes) te kennen én te erkennen. Pas dan kan je echt goed samenwerken en succes behalen.

Waarom is het nu zo van belang om jezelf te kennen en te ervaren door gewoon te doen? Zomaar wat vragen: wat is jouw rol in een team of groep? In hoeverre ben jij bereid te geven, delen, nemen, trots te zijn, een stapje terug te doen of juist voorwaarts? Kan je jouw ego loslaten door wanneer dat beter is in een proces, het aan anderen over te laten?

‘Wanneer jij in beeld hebt wat jouw talent is, je doelgericht bent en wilskracht toont,
heb jij de perfecte ingrediënten voor focus en mindset, en dus succes.’
(Robert)

Door jezelf te kennen, zowel individueel als je rol binnen een groep, kan jij ook je kracht tonen.

Wil jij succesvol zijn met kwetsbaarheid en wat er met jou gebeurt tijdens het werken in een groep? Bekijk dan dit college (link) als opvolger van dit seminar. Het seminar zelf wordt ook herhaald.