Pieter Derks is natuurlijk ijzersterk in het verwoorden van zijn visie op het nieuws. Zijn item over de Stand van zaken in Nederland (van juni) is zeer treffend. ‘Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.’

Wanneer we het hebben over de banen van de toekomst gaat het inderdaad vooral over hoogopgeleide technische- en wetenschappelijke banen in de ICT, management en marketing.

Pieter haalt aan dat in Nederland de laatste jaren vooral de trend is dat ‘hoe meer diploma’s je behaalt hoe meer je kan’ en ‘meer weten is meer waard dan meer doen’.

Nederland doet het ook goed op het gebied van kennis.  We zijn enorm goed op het gebied van bijvoorbeeld de technologische vooruitgang, daar kunnen we trots op zijn. Ook is het zeker waar dat heel veel banen gaan verdwijnen de komende jaren als gevolg van de technologische vooruitgang. Dat is dan ook zeker iets om rekening mee te houden.

Maar laten we ook niet vergeten; onze haren blijven groeien, we blijven bouwen én verbouwen en we hebben de hulp voor onze ouderen zo hard nodig. (We willen toch ook niet dat robots alles gaan overnemen?)

Luister hier waarom ik vind dat Pieter hier dus wel een punt heeft.