Yes!

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Nu nog een goede voorbereiding om de juiste indruk te maken.  Ik deel graag nog even een aantal tips met je. Sta vooral ook stil bij de laatste tip!

1.
Ten eerste, en dit zal je niet voor het eerst horen: doe je huiswerk. Zorg dat je zoveel mogelijk weet over de inhoud van de vacature, lees alles over de organisatie op hun website, volg ontwikkelingen op LinkedIN. Wees ook op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw vakgebied.

2.
Bereid je voor op vragen. Er zijn altijd vragen die terug zullen komen, misschien in een andere vorm maar het komt wel op het volgende neer:

  • Waarom ben jij degene die moet worden aangenomen op deze functie?
  • Wat heb je te bieden?
  • Bereid je ook voor op vakinhoudelijke vragen. Ken je de STAR-methodiek?Zorg dat je bent voorbereid op vragen over vakinhoudelijke aspecten die uitdrukkelijk in de vacaturetekst naar voren komen. Bereid je voor door alvast bijvoorbeeld 3 succesvolle projecten of vaardigheden van jezelf te kunnen onderbouwen middels de STAR-methodiek. Vertel over je ervaring, aanpak en succes hierin.

3.
Zorg dat je zelf met originele en inhoudelijke vragen komt. Zo zorg je ervoor dat je zelf goed voorbereid van start gaat.

4.
Denk aan je lichaamstaal! Zit niet onderuit gezakt, ga rechtop zitten, kijk de mensen aan. En weet: als jij erg enthousiast bent dan straal je dit ook uit, (Die twinkel in je ogen wanneer je ergens ECHT enthousiast over praat zegt alles!)

5.
Als laatste tip: Draai het om! Bedenk ook: je wilt niet alleen een goede indruk achterlaten. Ook JIJ wilt een leuke baan met leuke collega’s in een organisatie waar een goede sfeer hangt. Dat legt vanuit dat oogpunt ook weer een stukje druk de organisatie om jou ervan te overtuigen waarom zij zo’n leuke werkgever zijn. Gebruik dat dus! Jij wilt ook wat van hen.