Warning: mysqli_query(): (HY000/1712): Index wp_options is corrupted in D:\appdata\IIS\vhosts\eigenhandigvooruit.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 2056
Vervelen van verveling hoeft niet saai te zijn. | Eigenhandig Vooruit


Dit artikel is geschreven door een medewerker van Trendhim.

Vervelen is saai. Niemand vindt het leuk … en velen vluchtten ervoor alsof het een auto is die ons achtervolgt op een verlaten parkeerplaats. Is verveling meer dan een reden om naar onze smartphones te reiken?

Geen wonder dat we ons niet graag vervelen – onze wereld is gebouwd rond het belang van druk zijn. Succesvolle heren zijn degenen die lange dagen werken en verveling wordt geassocieerd met het niet hard genoeg werken.

Het is gemakkelijk om verveling te associëren met iets dat fout is gegaan, omdat sociale media en smartphones ons meer manieren hebben geboden om verbinding te maken en onze tijd te besteden. Waarom ben je verveeld? Ben je je telefoon kwijtgeraakt? Wifi doet het niet?

Een studie van de Universiteit van Virginia, VS, toonde aan dat mensen het moeilijk vonden om alleen te zitten met alleen hun gedachten gedurende 10 minuten. Tien minuten is hoe lang het duurt om pasta te koken… en zoals pasta, de deelnemers aan de studie werden zacht, gaven het op en bereikten allemaal hun telefoon of liepen rond op zoek naar iets om te doen.

Arme verveling. Het heeft een slechte reputatie.

Verveling is iets dat we allemaal ervaren, dus kunnen we het in ons voordeel gebruiken? Kunnen we van de saaie momenten een auto maken waarin we willen rijden in plaats van vluchten?

Wat is verveling?

We weten allemaal wat verveling is, en we hebben deze emotie vanaf de kindertijd aangepakt. Onderzoek toont aan dat deze emotie intenser is en vaker wordt ervaren dan plezier, angst of woede.

Heb je ooit tegen je moeder geklaagd dat je je verveelt? Ze heeft je waarschijnlijk naar buiten gestuurd om te spelen en daar ontdekte je een boom om te beklimmen, een fort om te bouwen of een denkbeeldige draak om te verslaan. Wat gebeurde er met ons vermogen om draken te verslaan toen we ouder werden?

We hebben nu een ontelbaar aantal afleidingen die ons ervan weerhouden de saaie deur te openen en te onderzoeken wat erin zit.

Een team van psychologen ontdekte dat twee derde van de mannen pijn zou kiezen over verveling. Ja, dat lees je goed. Test deelnemers mochten elektrische schokken toedienen in plaats van alleen te zitten met hun gedachten gedurende 15 minuten. Een man shockeerde zichzelf 190 keer tijdens de test. Wauw.

Het kan moeilijk zijn om je zelf veroorzaakte elektrische schokken voor te stellen over dagdromen … maar denk erover na. Hoe vaak laat je je zitten en verveel je je in plaats van te reiken naar je telefoon? Een beetje hetzelfde… maar dan zonder de pijn.

Het is moeilijk om draken buiten te zien als er een app is ontworpen om je bezig te houden.

Vervelen is goed voor je

Je weet dit waarschijnlijk al – je ouders hadden gelijk. Daar hebben we het gezegd.

Ze wisten dat een beetje verveling geen kwaad zou doen en het goed voor je was. Ze zeiden ook veel dingen zoals ‘een boom groeit in je maag als je watermeloen zaad eet’ … oké, dat is een leugen.

Steeds meer onderzoek toont aan dat verveling goed voor je is en positieve neveneffecten heeft op de geestelijke gezondheid. Ik weet niet zeker of je ouders alle feiten kenden, maar je kunt ze bedanken dat ze correct zijn geweest.

“Denk aan verveling als de opmaat naar creativiteit.” – Dr Edward Hallowell

Verveling hoeft niet saai te zijn.

Vervelen kan creativiteit stimuleren

Heb je ooit gespeeld met de doos waarin je kerstcadeau kwam? Wat dacht je van een laken over een tafel te gooien om een schuilplaats te creëren? Je hebt waarschijnlijk geen tijd gehad om je te vervelen omdat je te druk bezig was met het maken van avonturen.

Dat is een van de prachtige dingen over verveling – het geeft signalen aan de hersenen dat je verschillende ideeën, gedachten of dingen die je moet doen, nodig hebt. Het is de push die ons motiveert om het in te schakelen en nieuwe doelen te vinden.

Onderzoek toont aan dat verveling je aanmoedigt om creatieve outlets te verkennen, omdat je hersenen signaleren dat je huidige situatie… saai is, en je moet naar voren stappen en iets anders te zoeken. Er is een idee om nog een keer te pushen – wat betekent dat je moet omgaan met de verveling in plaats van het te vullen met afleiding.

Dagdromen is het resultaat van verveling en komt van dezelfde plek in je brein als verbeeldingskracht en creativiteit. Het geeft je hersenen een kans om een pauze te nemen, zich op te frissen en zelfs sterker te worden.

Denk aan je geest zoals je smartphone. Ze moeten allebei zo nu en dan opnieuw worden opgestart.

Grijp niet naar je telefoon de volgende keer dat je op een zaterdagmiddag thuis bent zonder iets te doen. Laat je gedachten afdwalen en zie wat je zelf kunt verzinnen… in plaats van jezelf af te leiden met Snapchat.

Verveling leidt tot Mindfulness

Mindfulness is een woord dat tegenwoordig veel aandacht krijgt. Je zou niet verkeerd zijn als je denkt aan een yogales – het is een groot deel van een yogabeoefening, maar zonder de wierook en downward dogs.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een bewustzijn en focus op het heden. Het besteedt totale aandacht aan precies waar je bent op dit exacte moment.

Gezondheidsvoordelen van mindfulness zijn: verminderde stress en verbeterde slaap, welzijn en lichamelijke gezondheid. En het kan ervoor zorgen dat muziek beter klinkt. Dat is een wetenschappelijk bewezen feit. Vet, he?

Mindfulness kan worden neergezet als de kunst om niets te doen. Klinkt saai? Het is de gewoonte om je aandacht op het huidige moment te richten. Je kunt mindfulness gebruiken om verveling te zien, niet als iets om van weg te rennen, maar om te genieten en te leren van wanneer het komt.

We kunnen veel leren over onszelf en de wereld als we ons vervelen. Vervelen toont ons dat het huidige moment waarin we ons bevinden onvervuld is, onbetwist, oninteressant en… saai.

Als je stopt, sluit je je ogen, adem en concentreer je precies op wat er gaande is – je kunt je misschien realiseren hoe je kunt groeien vanuit de situatie waarin je je bevindt.

  • Wie ben ik?
  • Ben ik mij?

Hier bij Trendhim zijn we op ontdekkingsreis – leren je eigen persoon te zijn en je eigen verhaal te vertellen – en we willen anderen helpen hetzelfde te doen.

Dit proces van zelfontdekking vereist onze focus op alle momenten van het leven – van het beslissen welk accessoire het beste onze persoonlijkheid zal laten zien aan de grotere vraagstukken zoals hoe je verveling in een groeiende ervaring kunt veranderen.

Verveling zal toeslaan. Dit is een feit. Sta jezelf toe je te concentreren op het moment en geloof dat je ervan kunt groeien. Dit kan je helpen iets niet saai te zien, maar als een kans om te ontwikkelen.

Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren en onze eerste reactie van het oppakken van de smartphone houdt niet op omdat we dit artikel hebben gelezen. Onze relatie met verveling kan echter verbeteren en mindfulness kan ons helpen ervan te genieten wanneer het komt. Na verloop van tijd zijn we verder op weg om onze eigen persoon te zijn en hebben we het vertrouwen om comfortabel te zijn in onze stilte.

Verveling kan je technische verslaving verbreken

Smartphone-verslaving is echt en het is overal.

Een recent onderzoek uit de VS wees uit dat 89% van de universitaire studenten fantoomvibraties voelde wanneer ze niet op hun telefoon zaten. Dat is wanneer je denkt dat je je telefoon in je tas voelt trillen, maar als je het controleert, is er niets gebeurd. Geen goed teken.

Het goede nieuws is dat verveling deze verslaving aan technologie kan doorbreken. Steeds gestimuleerd worden – of het nu scrollen is om te scrollen of een game spelen op je tablet – is niet gezond. Het lijkt erop dat er elke dag een nieuw onderzoek wordt gepubliceerd over de verbanden tussen sociale media en depressie, angst en gebrek aan slaap.

We proberen geen sociale media te stoppen (dat zou gek zijn), maar we raden aan dat je de volgende keer dat je je verveelt, niet naar je telefoon te grijpen.

Kun je je dood vervelen?

Dat is aan jou.

Onderzoek toont aan dat sommige mensen die verveling ervaren, zich eerder ongelukkig, onvervuld voelen en een gebrek aan motivatie hebben. Deze gevoelens kunnen leiden tot ongezond gedrag zoals overmatig alcoholgebruik, overmatig eten, roken en drugsgebruik. En deze negatieve gewoonten kunnen het risico op hartaandoeningen en beroertes vergroten.

Dus, kun je je dood vervelen? Het hangt allemaal af van hoe je reageert.

We denken echter niet dat er ooit iemand is gestorven tijdens het dagdromen of scrollen op Instagram.

Je eigen verveelde man zijn

De remedie voor verveling is nieuwsgierigheid. Er is geen remedie voor nieuwsgierigheid. – Ellen Parr

We hebben allemaal momenten waarop de tijd vergaat als een zombie in de Walking Dead. En soms bijt het ons en met ogen verglaasd en met open mond… we vervelen ons.

Wat te doen als verveling toeslaat

Niets.

Het is goed om je te vervelen. Dat betekent niet dat je geen winnaar bent. Het betekent dat je nog steeds een mens bent. Gefeliciteerd!

Het is niet nodig om te proberen de verveling te vullen met activiteiten. Het vluchten van verveling met meer energie werkt niet. Omarm het. Wie is de baas over jou? Kun je 10 minuten lang met je gedachten zitten zonder jezelf te willen elektrocuteren? Begin met 2 minuten en werk vanaf daar verder.

Als je merkt dat je 2 minuten te doden hebt, laat je je telefoon in je tas en kijk je uit het raam. Laat verveling je geest overal brengen waarheen hij maar wil. Je geest verveelt zich omdat het een nieuwe activiteit, doel of project wil vinden. Sta het toe om dit te doen.

Zeggen dat je je verveelt is een saaie manier om te zeggen dat je geen stimulatie hebt – je hebt een nieuw doel nodig. Je hebt geen Twitter-tirade zoals Mr Trump nodig.

Daydream. Teken cirkels met een potlood. Kwijl met je ogen open. Wat dan ook. Het punt is om er niet tegen te vechten en de tijd niet te vullen met iets dat niet eens zal helpen.

Maak je geen zorgen dat je je voor altijd zult vervelen. Je geest zal snel iets anders vinden als je het toestaat.

En de FOMO die je voelt – de ‘Fear of Missing Out’ – is gewoon een gevoel. Richt je op jezelf en het moment en maak je geen zorgen over wat je vrienden aan het doen zijn. Ze zullen de goede dingen bewaren voor wanneer je wel samen bent.

Als je je verveelt omdat je bent gestopt met groeien… dat moet veranderen. Maar als je je verveelt omdat je bezig bent met een opdracht die focus vereist en je je zorgen maakt omdat je Facebook niet binnen 10 minuten hebt gecontroleerd… dat is een ander verhaal. Laat je niet afleiden en voorkom dat dingen gedaan worden.

Wees OK met verveling, en zie jezelf hierdoor groeien.

Creëer avonturen en dood draken.

De conclusie van verveling is dit: gebruik het in je voordeel. Jij bent de baas over jezelf.

Kijk hoe een pot water kookt of tel hoeveel komma’s in dit artikel staan, maar berg in ieder geval je smartphone op als je je de volgende keer verveelt. Je volgende grote avontuur kan aan de andere kant zijn.

Dit artikel is geschreven door een medewerker van Trendhim.

References & Additional Reading