Deze week deel ik tips en nuttige informatie over het onderhandelen.

 

Tip 1

Vraag bij een onderhandeling over het salaris een bruto-netto berekening aan (ook wel een pro-forma berekening genoemd) van het bedrag wat je krijgt aangeboden. Er zijn namelijk een aantal factoren die een aanzienlijk verschil kunnen maken tussen het brutobedrag en het nettobedrag. Stel je bent een bepaald nettosalaris gewend o.b.v. een brutobedrag, dan kan datzelfde brutosalaris binnen een andere branche of organisatie heel anders uitpakken. Een factor die daarin een groot verschil kan maken is de pensioenpremie. Met name het bedrag wat de werkgever eventueel zelf bijdraagt aan je pensioenpremie heeft hiermee te maken.

Met een bruto-netto berekening weet jij of je goed bezig bent in je onderhandeling.

 

Tip 2

Een interessant artikel via de website van Eva Jinek op basis van een artikel van Quartz. Een hele goede tip vind ik zelf!

Het gaat er namelijk om hoe je het gesprek aan gaat, het is vooral wijsheid om het gesprek te laten gaan over waar je naartoe wilt.  Wanneer je net komt kijken op de arbeidsmarkt, of je bent nog niet zo ervaren dat het vragen om meer geld je geen goed gevoel geeft, is onderhandelen al helemaal lastig. Door wel een inkomen voor ogen te zien die je wel graag wilt ontvangen, dit op tafel te leggen en vervolgens je in het gesprek niet te focussen op het bedrag maar wat je daarvoor moet realiseren in doelen, groei, etc. heb je dus een heel ander gesprek. Lees het artikel hier.

Een tip van onderneemster en inspirator Judith Vlaanderen van (School of Inspiration) sluit hier feitelijk precies op aan. “Stel jij wilt een bepaald salaris maar jouw (toekomstige) werkgever zit lager en wil niet bewegen. Stel dan de vraag wat je moet doen en laten zien om wel voor jou gevraagde salaris in aanmerking te komen. En spreek een datum af voor evaluatie op deze punten (half jaar of jaar) en bij goed resultaat dat je dan per die datum alsnog jouw gewenste salaris te kunnen verdienen.
Heb ik ervaring mee en werkte goed :-)”

 

Tip 3

In veel functies en bij werkgevers zit je vast aan een cao. Vaak is de ervaring dat niet van de cao wordt afgeweken. (Dit om precedentwerking te voorkomen.)

Zie jij in een vacature een salaris wat veel lager uitpakt maar vind jij de functie wel reuze interessant? Informeer dan eerst naar de mogelijkheden wat betreft een hoger salaris of andere voor jou aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden (die een lager salaris kunnen compenseren). Als het gat dan echt te groot blijkt heeft het ook niet veel zin om nog meer energie in deze sollicitatie te steken. Zonde van je tijd!

 

Tip 4

In aanvulling op tip 1 is er tevens de website  berekenhet.nl. Als eerste oriëntatie is dit ook een goede site. Ook wanneer je wilt uitrekenen hoeveel uitkering je kan (of gaat krijgen), wat de hoogte van toeslagen is en wat bijvoorbeeld de netto autokosten van de zaak zijn, kun je op deze site terecht. (Let hierbij wel op de beschrijvingen bij deze berekeningen en of je alle factoren die van invloed kunnen zijn op dit bedrag hebt meegenomen in de berekening)

Tip 5

Psychologie Magazine heeft een interessant item wat gaat over onderhandelen. Deze wil ik graag met je delen en moet je echt even lezen wil jij je meer verdiepen en voorbereiden op een onderhandeling. Mis het niet!

 

Tip 6

Uiteindelijk is onderhandelen vaak ook gewoon een kwestie van ervaring opdoen. Het zal niet altijd perfect gaan of uitpakken zoals je had gehoopt. Probeer hiervan te leren en pak het de volgende keer anders aan.