Ik struinde langs mijn boekenplank en pakte de Beste Columns van Ben Tiggelaar van de plank.

Al snel kwam ik een wel heel treffende column tegen gezien de tijd waar we middenin zitten (en waar velen nog mee te maken gaan krijgen; de financiële gevolgen van hetgeen we nu middenin zitten.

Uit zijn column: Carrière

“Een loopbaan lijkt op een achtbaan waar je (soms met tussenpozen) ruim veertig jaar in zit. En hoewel het meestal minder snel gaat dan in een echte achtbaan, kunnen de gevoelens van angst en onrust die je onderweg ervaart behoorlijk heftig zijn. Onzinnig eigenlijk. Want aan het einde van de Nederlandse carrière-achtbaan zien we vrijwel iedereen veilig en met lachende gezichten uitstappen. Gemiddeld hebben de mensen die dit jaar met pensioen gaan elf economische crises meegemaakt. Plus al het andere gedoe dat werk met zich meebrengt.”

11 keer!! 

We stevenen momenteel ook recht af op de volgende, hoewel, we zitten er gedeeltelijk al in. En zoals je onder anderen in dit artikel kunt lezen, werd dit eigenlijk al voorspelt. (Nee, niet het virus met haar enorm heftige impact, maar dat er wel een volgende financiële uitdaging op ons stond te wachten wel.)

En dat klopt ook. Er zijn altijd jaren en aanleidingen voor crisis en ook altijd worstelen we ons er weer uit. 

Zoals Ben ook beschrijft: “Net als met een echte achtbaan is de eerste looping het spannendst”.

Je kunt het gevoel hebben dat je wereld instort, dat er geen oplossing komt. Maar naarmate je loopbaan vordert kun je terugvallen op eerdere ervaringen. Je kunt leren dat het mogelijk is creatief te zijn, je aan te passen, jezelf opnieuw uit te vinden. Opnieuw beginnen. 

Het komt weer goed. 

Zie het dan ook als 11 keer een ervaring om van te leren, om te vallen en weer op te staan, om te groeien, om te ervaren wat je de volgende keer anders zou willen doen, hoe je het anders zou aanpakken, hoe je je kunt voorbereiden op een volgende, of accepteren dat je gewoonweg niet alles in de hand hebt. 

Zoals Tiggelaar het beschrijft: “Gewoon blijven zitten dus in die achtbaan, riemen vast en gaan.”