Solliciteren is topsport. Deze vergelijking wordt nog weleens gemaakt. Is dat overdreven? Nu is topsport niet voor iedereen weggelegd. Volgens het NOC*NSF ben je een topsporter als je ‘internationaal op het hoogste seniorenniveau meedoet, binnen een erkend topsportprogramma.’ Gelukkig is voor de meeste mensen de kans op een nieuwe baan nog steeds groter dan een status verwerven als topsporter.

Of je zowel op sport- als op sollicitatiegebied nu een starter bent of gevorderd, recreatief of zeer fanatiek:  onderstaand een aantal vergelijkingen welke je bekend voor zullen komen wanneer je een sport beoefend.

Zoals bij sport een warming-up belangrijk is, is dit bij het solliciteren ook het geval. Je kunt lukraak van start gaan en tientallen brieven de deur uit doen, maar goed stilstaan bij jouw doel, je motivatie voor die betreffende sollicitatie en de wijze waarop je dit aanvliegt is van groot belang.

Leren met vallen en opstaan. Wanneer je begint met sporten zal niet alles vanzelf gaan en zie je niet direct resultaat. Ook kan het spannend zijn, ‘kan ik het wel?’. Dit geldt meestal ook bij het solliciteren. Onthoud; iedere stap is er 1 en fouten maken mag! Het is een kwestie van doen.

Overbelasting: Net als bij sporten is ook ontspanning erg belangrijk. Overdrijf dus niet, van
‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig zijn met solliciteren is niet wenselijk. Het kan zelfs averechts werken. Vooral na een zoveelste afwijzing kan het zijn dat je tegenslagen minder goed kunt hebben. Geef het solliciteren dan ook de tijd en ruimte.

Bij sport is een blessure nooit fijn. Een reden waarom je vorige contract is beëindigd, maar ook een (zoveelste) afwijzing kan ook pijn doen. Schenk hier voldoende aandacht aan, niets is vervelender dan een verwaarloosde ‘blessure’ die steeds de kop op steekt.

Solliciteren is hard werken. Tenminste, als je je kansen wilt vergroten. Sla je, net als bij het sporten, je verplichtingen vaker over, of zit je bij de pakken neer? Dan wordt de drempel hoger om de draad weer op te pakken. Dit geldt tevens zo bij solliciteren. Een ritme kan heel handig zijn. Maak afspraken met jezelf en reserveer bijvoorbeeld dagelijks tijd om te solliciteren.

Alleen een 1e plaats telt? De ervaring is ook belangrijk (en kan ook leuk zijn,  het is maar hoe je het bekijkt. ) Vooral bij topsport is de doelstelling natuurlijk goud. Bij het solliciteren is er vaak maar 1 plek te vergeven en heb je dus niets aan zilver. Tenminste.. zo kan dat voelen: maar wees trots op hoe ver je bent gekomen, zie het als een leerproces en neem je ervaring mee voor een volgende sollicitatie.

Tenslotte: Doe wat je leuk vind en zorg voor plezier. Dan houd je het vol. Zoals je het sporten alleen vol kunt houden wanneer je het leuk vind, zijn de slagingskansen bij het solliciteren vele mate groter wanneer je ook met plezier blijft solliciteren en goed in je vel zit.