Deze hele week staat het Onderhandelen op en voor je werk centraal.

 

Uiteindelijk is altijd het beste advies in gesprekken die spannend voor je zijn om vooral dichtbij jezelf te blijven. Van een lief, aardig en warm mens in een onderhandeling veranderen in compleet het tegenovergestelde maakt je ietwat ongeloofwaardig.

 

Toon altijd je enthousiasme en maak vooral duidelijk dat jij diegene bent voor deze vacature, of dat jij meer salaris verdient door wat je gedaan hebt in het verleden of hebt bijgedragen aan dat ene project. Bedenk dus vooral goed waarom jij vindt dat je hier recht op hebt.

 

Bedenk vooraf of dat wat je wilt ook realistisch is. Schrijf voor jezelf een aantal punten op die jij minimaal wenst, vooral met betrekking tot secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

Maak van tevoren voor jezelf een lijstje met redenen om je gewenste salaris te onderbouwen. Je vindt tenslotte niet voor niets dat je dit salaris verdient. Een aantal voorbeelden:

  • Welke opleidingen, trainingen en cursussen heb je gevolgd om vakbekwaam te zijn en blijven?
  • Wat heb je bereikt? Wat zijn je resultaten in je werk?
  • Vergeet tenslotte ook niet (bij een nieuwe baan) dat je zelf ook een netwerk meeneemt. Welke voordelen heeft jouw nieuwe werkgever hierbij?
  • Wat zijn je capaciteiten en vaardigheden? Waar ben je goed in en waar kan je je in onderscheiden?

 

Praat hier ook over met mensen die dichtbij je staan. Hoe zouden zij dit aanpakken? Past dit ook bij jou? Kan je deze tips ook meenemen in je eigen overwegingen?

 

Een leuk filmpje onder deze link van Linda.tv is een heel treffend voorbeeld met daarin wel een (behoorlijk stereotype) voorbeeld van wat de verschillende aanpakken in onderhandelen kunnen zijn tussen mannen en vrouwen. 😉

Lees hier nog eens het 1e blogartikel: onderhandelen doe je iedere dag.