In welke omstandigheid je nu ook bent, je neemt niet voor niets deel aan dit programma en dat is zeer waarschijnlijk niet om de leukste reden. Misschien heb je zelfs ook helemaal geen zin in het volgen van dit programma. Toch ben ik blij dat je dit leest. Dat betekent dat je al een stap gemaakt hebt in de richting waar jij je straks beter bij voelt, echt waar!

Wat er ook aan de hand is, jouw huidige situatie maakt je misschien wel boos, verdrietig, onzeker of rusteloos. Maar het kan ook zijn dat je toch een gevoel van opluchting ervaart. Mogelijk doordat er meer duidelijkheid is over een situatie. Dat je een stok achter de deur hebt om actie te ondernemen na een periode van onzekerheid. Kortom, er kan van alles door je hoofd spoken.

Dit plaatje zegt al heel wat over waar we mee aan de slag gaan.

Dat er flink wat gedachten door je hoofd zullen malen is heel begrijpelijk en iets wat ook wel bij een situatie als deze hoort.

Ook zal je (nu, of later) merken dat dit malen of piekeren ook ontzettend vermoeiend is. Reken erop dat het ‘dealen’ met de emoties die er zijn (piekeren, je zorgen maken, boos zijn, verdriet voelen, onmacht ervaren, etc.) je BERGEN aan energie kost. 

Dat is niet direct erg en hoort er ook wel een beetje bij. (Daar kom ik later in dit programma nog op terug). Het gegeven dàt dit er bij hoort kan ook weer ruimte geven. Daarmee komen we ook aan bij de eerstvolgende opdracht in dit programma. Ik wil je vragen met het volgende aan de slag te gaan. 

Een woordwolk

Hoe gaan we te werk? 

Pak pen en papier en teken een wolk in het midden. Gebruik de rest van het vel om alles op te schrijven wat in je op komt, kortom: wat er in je hoofd zit. Doe dit in korte begrippen, woorden of gedachten (maximaal 5 woorden). 

Denk er vooral niet te lang over na. Schrijf lekker van je af. 

Zeer waarschijnlijk zullen hier de nodige begrippen op voorkomen die ook aanleiding zijn geweest om dit programma te starten. Schrijf ALLES op: dit hoeft dus niet alleen maar met je werk te maken te hebben. Zit je bijvoorbeeld met onbeantwoorde vragen?  Privékwesties die mogelijk meespelen? Schrijf het op! Het doel van deze oefening is ruimte scheppen in je hoofd. Niemand hoeft mee te lezen dus gooi het er lekker uit.

Ik heb even een voorbeeld gemaakt van het maken van een woordwolk. Deze vind je hier.

Bekijk het filmpje over het maken van een woordwolk

Succes!

En? Heb je alles opgeschreven? Schrik je ervan wanneer je naar het blad kijkt? Of lucht het juist op? Ervaar gewoon even (los van de inhoud) hoe het voelt om nu alles op papier te hebben staan.

Je hoeft hier verder nog niets mee te doen, je hoeft er niets van te vinden, niet mee aan de slag. Het is goed zo. Het staat op papier. Punt…

Verderop in het programma komen we hier nog even bij je op terug.