Ik heb deze les maar een open deur genoemd.

Je gaat in dit programma misschien wel meer open deuren tegenkomen, dat klopt. Maar het zijn dan ook niet voor niets open deuren, omdat het vaak klopt. 😉

Dit is er namelijk ook eentje: “Het leven is wat je gebeurd, terwijl je andere plannen maakt” Vertaalt vanuit de beroemde uitspraak van John Lennon in het nummer Beautiful Boy.

Life events

Je volgt dit programma omdat je al weet dat je jouw baan verliest of dat dit er zeer waarschijnlijk aan zit te komen. En dat is heftig…

Verlies van werk en functie behoort niet voor niets in de top 10 van ‘life-events’ met de grootste impact op je leven. Tja, we kunnen leukere events bedenken, maar het hoort voor veel mensen bij het leven, je bent dus zeker niet de enige.

Het komt eigenlijk ook wel neer op onderstaand plaatje. Mooi opgetekend door Julia.

De vraag is niet OF uitdagingen op je pad komen, die horen tenslotte bij het leven. De vraag is meer hoe je hiermee omgaat.

Laten we het op ons afkomen en deinen we mee in de hobbels en omwegen die daarvoor nodig zijn? Of verzet je je tegen alle bochten, omwegen en obstakels die op je pad komen? Want dat maar weinig in het leven gaat zoals gepland heb je vast al eens ervaren. Van een simpele dagindeling die anders uitpakt tot grotere gebeurtenissen in je leven. Er valt genoeg te plannen, maar dingen lopen meestal nu eenmaal anders dan je had verwacht.

En dat heeft natuurlijk ook een mooie kant. (naast de minder leuke kanten) De mooie kant ervan is, is dat je eigenlijk op een nieuw avontuur gaat. Ook al zit je daar niet op te wachten. En ja, je wordt uit je comfortzone getrokken. Je gaat dingen tegenkomen die je niet leuk vindt, spannend, die misschien finaal mislukken, maar ook dingen die goed gaan, je gaat leren, verkennen, mensen ontmoeten, jezelf tegenkomen en meer van jezelf leren. Daarmee kan dit avontuur kan ook een positieve wending krijgen.

Het kan een aanleiding zijn naar een andere baan die je misschien minstens zo leuk vindt als wat je nu doet (ook al denk je nu dat dat niet kan). Het kan je leiden naar meer rust, omdat misschien datgene wat je nu doet in je werk niet vol te houden is. Mogelijk wist je dat al langer, of hik je er al langer tegenaan dat deze ontwikkeling er aan zat te komen. Dan heb je nu dus duidelijkheid.  Het kan je leiden naar andere mensen, nieuwe inzichten en meer kennis over jezelf, juist omdát je buiten je comfortzone moet stappen.

Ik snap dat je bij het lezen mogelijk denk: daar zit ik allemaal niet op te wachten… Maar laat ik je dan beloven dat je dit wat meer gaat begrijpen naarmate we dit programma verder volgen.

Een vraag voor jou: 
Bedenk een situatie die jij zelf hebt meegemaakt waar je als een berg tegenop zag. Dat mag werkgerelateerde zijn of een situatie privé. Een situatie waar je misschien wel slapeloze nachten van hebt gehad door stress, zenuwen, boosheid, angst. Of wat je op zijn minst heel veel denkwerk en uren van je tijd heeft gekost….En dan de situatie zelf… 

Hoe kijk je daar nu, vandaag de dag op terug? Was het nodig? Als die zenuwen? Stress? Dat gepieker?

Vaak weten we toch niet hoe een situatie zal lopen, heb je geen invloed op de uitkomst. 

‘ Het leven is wat je gebeurd terwijl je andere plannen maakt’.