Je bent zelf werkloos, of kent iemand in je directe omgeving die net of al enige tijd werkloos is.

Niet fijn, zo’n situatie. Vooral niet wanneer het vinden van een baan langer duurt dan gehoopt. Dit heeft vaak niet alleen gevolgen voor de werkzoeker zelf, maar ook voor diens directe omgeving.

Of je dit nu wilt of niet. Zowel bij langdurige werkloosheid als een recent ontslag zullen genoeg emoties de revue passeren. Schaamte, verdriet, boosheid, druk voelen van buitenaf, etc..

Ook als kind, partner of goede vriend zal je de gevolgen merken: als geen ander zal jij aanvoelen wanneer jouw dierbare iets dwarszit of niet lekker in zijn/haar vel zit door de situatie. De ander neemt bijvoorbeeld meer afstand, of de sfeer in huis veranderd.

In een aflevering van Hollandse zaken stond recentelijk het onderwerp centraal rondom werkloosheid onder 55-plussers. Deelnemers waren de werkzoekers zelf, maar ook familieleden.

Er werd verschillend gereageerd op de vraag of de werkzoekers ook (kunnen) praten over hun situatie met familieleden of vrienden. De één deelt liever niet zijn ‘ellende’ met diens kinderen en praat er dus niet over. De ander kiest er juist wel voor om dit te delen, bijvoorbeeld bij Shanti Singh. (schrijfster en columnist).  Mooi vond ik haar woorden over de werkloosheid van haar vader. Het effect op hem maar ook op zijn familie. Dit onderwerp heeft zij eerder beschreven in een column.

Nee, het is niet leuk. Maar er kunnen ook mooie gesprekken en waardevolle momenten uit voortkomen, zo blijkt. (Bekijk hier het fragment)

Het kan dus zeker wat opleveren om jouw ‘ellende’ te delen. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dit onderwerp boeit mij, aangezien het veel mensen bezig zal houden en het in veel gevallen tijd wordt om dit taboe te doorbreken.

Hoe zit dat bij jou?

  • Ben jij werkzoeker? Praat je er graag over of belast jij liever een ander niet met jouw situatie?
  • Heb je te maken met een werkzoekende ouder, vriend/vriendin of partner? Wordt hierover gepraat, of is en blijft dit een gevoelig onderwerp?
  • Wil jij iemand in je direct omgeving graag steunen maar vind je dit lastig?
  • Praten jullie juist veel waarbij je merkt dat dit ook echt helpt?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen om mee te nemen als input om nader op dit onderwerp in te gaan. Wil je reageren? Graag! Je kan mij ook persoonlijk een mail sturen, naar marijke@eigenhandigvooruit.nl

Wordt vervolgd…

 

Klik hier voor de gehele uitzending van Hollandse zaken. Lees hier de column van Shanti Singh.