Warning: mysqli_query(): (HY000/1712): Index wp_options is corrupted in D:\appdata\IIS\vhosts\eigenhandigvooruit.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 2056
Onderhandelen doe je dagelijks | Eigenhandig Vooruit

Deze hele week deel ik tips en inzichten bij het onderhandelen op en voor je werk.

 

Een onderwerp wat aan bod komt wanneer het weer tijd is om met je werkgever in gesprek te gaan om het te hebben over je loonsverhoging. Óf wanneer je die nieuwe baan te pakken hebt en het tijd is voor het arbeidsvoorwaardengesprek! Daarnaast onderhandel je ook over die leuke taak, wie mag dit oppakken? Wie krijgt een rol in dat leuke project? Etc.…

De een heeft er geen moeite mee en kan met een stalen gezicht zijn of haar wensen heel duidelijk maken, de ander krijgt al klotsoksels en rode wangen bij de gedachte aan een salarisonderhandeling.

Zonder dat je erbij stil staat zijn we heel vaak aan het onderhandelen. Dat kan ook over kleine, alledaagse zaken gaan. Of dit nu is met een collega (Wie haalt er koffie?), partner (Wie doet deze week de boodschappen) of je kind die aan het treuzelen is voor het naar bed gaan.

 

Wat kun je leren van je dagelijkse onderhandelingen?

Als er ineens een salarisonderhandeling om de hoek komt kijken wordt het voor veel mensen een ander verhaal. Logisch, er staat immers ook meer op het spel. Toch is het wel eens zinvol om stil te staan bij jouw eigen gedrag in het onderhandelen in dagelijkse dingen.

Wat zijn voorbeelden van alledaagse onderhandelingen bij jou? Hoe ga je met deze situaties om? Lukt het je vast te houden aan het doel wat je voor ogen hebt? Ga je snel mee in de wens of het aanbod van een ander?

Stel je hebt een belangrijke onderhandeling. Wat kan je leren van deze ervaringen die je inmiddels (werk of privé) hebt opgedaan? Wat zou je nu anders willen doen?

Met meer inzicht in je eigen ervaringen en wijze van onderhandelen ben je beter voorbereid op een komend gesprek waarin je wilt onderhandelen.