Heftig… je gaat je baan kwijt raken of bent inmiddels werkloos. Er komt veel op je af. Afscheid nemen, WW aanvragen en solliciteren.

Naast het verlies van het werk zelf en van collega’s, verlies je ook een stuk inkomen. Slechts 40% van de mensen bereidt zich voor op een inkomensdaling.

Hoe eerder, hoe beter

Des te eerder je je voorbereidt op een inkomensdaling, des te groter de kans dat je de situatie beheersbaar houdt. Sommige financiële aanpassingen kosten tijd, denk aan het opzeggen van abonnementen, besparen op energie en het regelen van extra inkomsten.

Waar het om gaat, is het zoeken naar een nieuwe balans tussen inkomsten en uitgaven. Denk maar eens aan een weegschaal, met op beide schalen een gelijk bedrag. De balans kun je niet alleen vinden door te besparen op uitgaven, maar ook door aan de inkomstenkant te werken.

Daarnaast zijn schulden vaak belemmerend bij het vinden van deze nieuwe balans.

Maar hoe vind je deze balans?

Hiervoor kun je de 4-stappen-methode gebruiken:

  1. Overzicht
  2. Inzicht
  3. Keuzes
  4. Actie

Vaak beginnen mensen in het wilde weg actie te ondernemen. Maar ze vergeten dan vaak om goede afwegingen te maken. Daarom begin je eerst met het maken van overzicht.

Stap 1. Overzicht

Een goede balans vind je, door eerst je huidige situatie goed in kaart te brengen. Zelf vind ik Excel hiervoor heel makkelijk, maar het kan ook op papier, natuurlijk.

Maak een lijst van inkomsten, uitgaven en schulden. Houd hierbij in de gaten dat je sommige inkomsten en uitgaven niet maandelijks, maar bijvoorbeeld elke 3 maanden of elk jaar hebt. Wees ook vooral realistisch over wat je hebt uitgegeven aan boodschappen.

Maak eenzelfde overzicht van de nieuwe situatie. Houd er rekening mee dat een WW die na 1 juli 2015 is aangevraagd één keer per maand uitbetaald wordt. Via de salarisadministratie of het UWV kun je opvragen:

  • je bruto jaaruitkering (handig om te weten voor het aanvragen van toeslagen)
  • je netto WW-uitkering per maand

NB heb je een WW-uitkering die voor 1 juli 2015 is toegekend, dan krijg je één keer per 4 weken uitbetaald.
Nbb Je bruto jaaruitkering bereken je door het 4-weken bedrag te vermenigvuldigen met 13 perioden en met 1,08. (voor vakantietoeslag). Of het maandbedrag te vermenigvuldigen met 12 en met 1,08.

Tip: Gebruik je bankafschriften of je online bankieren om dit overzicht te maken. Voor de meeste zaken heb je aan 3 maanden bankafschriften voldoende. Het is wel handig om voor autokosten, kleding en onderhoud van het huis een jaar terug te kijken.Stap 2 helpt je om inzicht te krijgen in je geldzaken.

Stap 2 helpt je om inzicht te krijgen in je geldzaken.