Iedereen kan Jobcrafting toepassen.

Stel je werkt al een aantal jaren bij dezelfde werkgever, je merkt dat jouw dagen er steeds meer hetzelfde uit zien, dat je wat uitdaging begint te missen…. Kortom; je dut wat in. Is het dan direct tijd voor een andere baan? Dit kan natuurlijk, maar het hoeft niet direct zo rigoureus. Kijk eens met een kritische blik kijken naar je eigen taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden. Kijk daarnaast vooral ook naar je eigen houding, instelling en omgeving. Daarmee zet je al een eerste en belangrijke stap in Jobcrafting, ook wel baanboetseren genoemd.

 

Wat wordt met Jobcrafting bedoeld?

Jobcrafting houdt in dat je initiatief neemt (eigenhandig dus ;)) om binnen je functie jouw taken, verantwoordelijkheden en omstandigheden waar mogelijk zo aan te passen dat deze beter aansluiten op je eigen wensen en interesses, zodat jij je werk (weer) een stuk leuker en interessanter maakt. Dit kan in kleine dingen zitten, maar ook op meer ambitieus niveau.

 

Om je op weg te helpen

  • Kijk eerst eens naar wat jij het leukste aan je werk vindt. Koppel dit ook eens los van je functie:
  • Wat is ook alweer de reden geweest dat je dit vak überhaupt hebt gekozen? Of waardoor was je zo blij dat je dit vak in bent gerold?
  • Waarom was je de 1emaand nog zo blij met deze baan? Welke taken en verantwoordelijkheden horen (of hoorden) daarbij?
  • Wat maakt dat jij aan het einde van jouw werkdag met een goed gevoel naar huis gaat?
  • Leg dit vervolgens naast de dagelijkse praktijk: Wat mis je? Wat doe je nu niet, maar zou je wel graag willen?
  • Welke taken, projecten of verantwoordelijkheden zou je naar je toe kunnen trekken?

Je werkgever

Met een beetje geluk helpt je werkgever je graag meedenken en ben je in de mogelijkheid dit openlijk bespreekbaar te maken. Met iets minder geluk staat je werkgever hier niet voor open, maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn. Jobcraften kan ook in hele kleine dingen zitten. Wat heb jij voor invloed om bijvoorbeeld collega’s waar het wat minder mee klikt meer te ontwijken? Hoe kan je ervoor zorgen dat je juist meer kan optrekken met de collega’s waar je meer energie van krijgt?

Kijk eens naar je eigen mindset ten aanzien van je werk. Focus jij je op de dingen die niet leuk zijn? Of sta je ook bewust stil na een werkdag wat de leuke aspecten aan deze dag zijn geweest. Alleen dat al maakt een wereld van verschil!

 

Onthoud vooral dat niet je werkgever, maar JIJ ZELF verantwoordelijk bent voor het hebben van leuk werk!