Een creatief idee komt niet door ontspannen achteroverleunen. En het gaat niet enkel om out of the box denken. Wat zijn dan wel de beste manieren om creatieve ideeën tot uiting te laten komen?

Creatief zijn. Het lijkt voor de een in de wieg gelegd, de ander vindt zichzelf absoluut niet creatief. Het is ook maar net wat je onder creativiteit verstaat. In ieder geval hoef je hier geen kunstenaar voor te zijn. In de meeste processen zijn creatieve denkers nodig om tot een gewenst resultaat te komen.

Dit filmpje van de Vrije Denkers is wat mij betreft een eye-opener over het vervliegen van je creativiteit door je te conformeren. En dat conformeren is voor een gedeelte natuurlijk goed om te kunnen functioneren in de wereld van vandaag. Maar we kunnen er met zijn allen ook in doorslaan. Zonder dat we het doorhebben.

Vaak conformeren we ons zonder dat we er erg in hebben. We gaan mee in de stroom van de rest. Waardoor al snel je eigen waarden en ideeën op de achtergrond verdwijnen.

Wat nu als we hier met enige regelmaat eens bewust bij stil staan? Alleen al om voor jezelf je ogen te openen en te bepalen in hoeverre jij je wilt conformeren aan de rest.  Waar sta jij? Denk jij weleens out of the box na over je situatie? Vind je het goed zoals het nu is?

 

 

Hoe kan jij jouw creativiteit weer aanspreken?

Doen

Ten eerste zit het ‘em in het doen. Wordt actief. Ga bijvoorbeeld lopen! Soms zit je gewoon even vast. Al diverse onderzoeken hebben aangetoond dat wandelen en beweging de creativiteit verhogen. Beweeg met regelmaat. Zorg dat je niet de hele dag op je stoel zit, sta regelmatig op, loop een rondje, etc.

Zoals ook in het filmpje wordt aangegeven. Ga vooral doen. Ook dat is actief. Experimenteer! Ervaar! Maak fouten, en leer ervan. Leer jezelf te ontdekken. Zoals ook wordt afgesloten in het filmpje: ‘Als ik meer fouten maak dan jij, win ik’ (een mooie doordenker)

 

Out of the box, of toch erin?

Bij creatief denken komt wellicht al snel de term out-of-the-box-denken bij je naar voren. Of anders denken, rollen omdraaien, omdenken, etc. Allemaal waar, maar wat ook blijkt is dat een grondige en rationele aanpak ook werkt. Neem de tijd en graaf dieper om te komen tot een creatieve oplossing. Matthijs Baas (Universitair docent, heeft onderzoek gedaan naar misvattingen en nieuwe inzichten over creativiteit.) spreekt over persistentie: de mate waarin iemand grondig en geconcentreerd doorzet op een taak. ‘Veel mensen zijn in eerste instantie verbaasd dat een grondige aanpak en een flinke dosis doorzettingsvermogen tot creatieve inzichten en ideeën kan leiden.’  Wanneer je geconcentreerd, systematisch en volhardend aan een probleem werkt duurt het misschien even voordat je een nieuwe inzichten of ideeën krijgt, maar uiteindelijk biedt deze aanpak misschien wel een grotere kans om een probleem creatief op te lossen.

 

brainstorming-441010_1920

Brainstormen

Wellicht ken je de gezamenlijke brainstormsessies wel. Samen denken en sparren kan zeker goed werken. Je vult elkaars ideeën aan en houd er na het behalen van de nodige output een goed gevoel aan over. Maar het blijkt ook dat brainstormen in groepen weinig effectief is. Volgens Matthijs kun je dit beter alleen doen. In de praktijk blijkt dat een kleine groep mensen in aantal slechts de helft van ideeën opvat ten opzichte van iemand die alleen brainstormt. De redenen zijn dat in een groep mensen op hun beurt moeten wachten, elkaar in de rede kunnen vallen, letten op wat anderen te zeggen hebben. Dat betekent dus dat ieder individu in de groep vaak in zijn eigen ‘denksessie’ wordt gestoord.

 

Achteroverleunen

Mensen worden niet creatiever van eindeloos achteroverleunen. Voor creativiteit is activatie nodig. Beweging, een goede bui, of zelfs boosheid of angst kunnen helpen. Velen zullen nog altijd benoemen dat zij ontspanning nodig hebben om te kunnen brainstormen. Matthijs koppelt dit echter aan het gegeven dat we door het ontspannen beter onze eigen problemen los kunnen laten die het brainstormen in de weg zitten.  Door ontspanning wordt ruimte gecreëerd om je in de juiste stemming te brengen om wél creatief te kunnen denken.

 

Benieuwd naar het hele artikel van Matthijs Baas? Lees het hier.