Warning: mysqli_query(): (HY000/1712): Index wp_options is corrupted in D:\appdata\IIS\vhosts\eigenhandigvooruit.nl\httpdocs\wp-includes\wp-db.php on line 2056
Goede voornemens: mooie intenties maar met 2 gevaren | Eigenhandig Vooruit

ECHT meer tijd voor jezelf, eerder beginnen met deadlines, verslagen direct uitwerken in plaats van laten liggen, meer tijd met vrienden, minder tijd voor het scherm, gezonder eten, een leukere baan, minder afleiding, meer netwerken, meer bewegen, etc.…

 Het einde van het jaar nadert snel en dus nemen ook de goede voornemens weer toe. Misschien heb jij zelf ook alweer heel bewust bedacht wat je per 1 januari toch echt anders gaat aanpakken.

Maar pas op: het eerste grote gevaar van voornemens zijn het feit dat het voornemens zijn. 

Je neemt je iets voor.

En dat is eigenlijk zo vaag als het maar kan. Want zoals je ook wel hebt ervaren; we nemen ons wel vaker iets voor, om het vervolgens toch niet te doen.

Een voornemen gaat vooral werken wanneer je hier een concrete aanpak van maakt. Heb een missie en koppel daar doelen aan: dat is wat je wilt bereiken. Dat klinkt dan weer zo groots en vaag tegelijk maar kan ook heel simpel zijn.  

Hak vooral je voornemens in kleine stappen; hapklare brokken. Vraag jezelf af: gaat dat dan ook werken in de praktijk van alledag? Lukt het om het vol te houden wanneer je er kleine stappen van maak? Hoe zorg je dat het je iedere dag een goed gevoel geeft op weg naar jouw doel?

Hoe ga jij zorgen dat je je aan je voornemen houdt? Hoe beloon je jezelf? Wat ga je doen wanneer het even niet lukt? 

Het tweede gevaar:

Uitstel

Waarom ‘pas vanaf’ die ene datum? Haal lekker de druk eraf. Wanneer je besluit toch je doel in kleinere stappen op te splitsen voelt het zo fijn om nu alvast te beginnen, ja nu direct, hoe klein ook. Er hoeft immers niet een datum aan te zitten.  Met het plannen van een datum ben je ook aan het uitstellen. Want 1 januari wordt 6 januari, omdat we dan nog een paar dagen vrij zijn en 6 januari wordt… nou ja… je snapt het wel. 

Het kan al zo klein zijn als 2 extra grote glazen water drinken in de ochtend, een keer vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, om 9 uur ’s avonds je telefoon weg te leggen of internet eraf te gooien, toch tijd vrijmaken een aantal ECHT persoonlijke kerstkaarten te schrijven, een wekker zetten om 50 minuten ongestoord aan dat vervelende verslag te werken. 

Waar kan jij vandaag mee beginnen?