Nog even en het is weer zomer. De feestdagen met lange weekenden en gebroken weken zijn voorbij en menigeen telt inmiddels af naar de zomervakantie. Jij ook?

Voor de meeste mensen is de zomervakantie weer hét moment van het jaar waar lang naar wordt uitgekeken; pauze nemen, de boel de boel laten, tot rust komen, reflecteren op de afgelopen maanden en plannen maken voor de 2e helft van het jaar.

Fijn dus dat ultieme vakantiegevoel, maar hoe zit dat als werkzoekende? Kun jij genieten van een écht vakantiegevoel? Gun jij jezelf ook echt rust en een pauze? Wellicht heb jij weleens te maken gehad met die ‘grappig-bedoelde’ opmerking in je omgeving: ‘jij hebt toch altijd vakantie?’ Voor vele werkzoekenden een pijnlijke confrontatie met de realiteit. Je wilt ten slotte maar al te graag werken en het actief solliciteren en netwerken neemt ook echt een behoorlijk deel van de week in beslag, dus hoezo vakantie?

 

Recht op vakantie

Heb jij moeite om de situatie los te laten tijdens vakanties? Bedenk dan het volgende.

Allereerst: iedereen heeft recht op vakantie, dus jij ook. Jouw uitkeringsinstantie betaalt jou ten slotte ook gewoon vakantiegeld en tevens krijg je vakantiedagen. Net als jij heeft iedereen vakantie nodig. Als werkzoekenden heb je zeker ook werk te doen in een zoektocht naar een nieuwe baan. Het voelt niet als vakantie. Misschien wel in het begin, maar als je langer bij huis bent verdwijnt al snel dat vakantiegevoel.

loesje 


Noodzaak tot vakantie

En net als alle werkende mensen is het goed om even afstand te nemen voor de ontspanning. Ongeacht de situatie waar je in zit.  Jezelf rust geven, afleiding zoeken door leuke dingen te ondernemen. Ook kan afstand nemen goed zijn voor reflectie. Wordt het tijd om het solliciteren eens anders aan te pakken? Zit je op de goede weg?

 

Weg van huis ben je pas echt weg

Er even tussenuit kunnen gaan werkt het allerbeste. Even huis en haard achterlaten en de dagen in een andere omgeving doorbrengen. Geen budget om weg te gaan? Plan dan wél leuke dingen en onderneem veel dingen buitenshuis. Veel kan ook gratis of goedkoop. Hier een aantal ideeën:

  • Geef een boost aan je hobby. Houd je van wandelen? Fotografie? Schilderen? Kijk je graag films? Kijk eens of je dit ook kan uitvoeren vanuit een ander perspectief: Ga eens wandelen of sporten in een omgeving waar je nooit komt. Fotografeer eens in het bos of de stad waar je normaal niet vaak komt, etc.. Maak het thuis gezellig met vrolijke muziek, nodig mensen uit voor een BBQ. (Doe een Amerikaanse versie, waarbij iedereen iets meeneemt, ook dat scheelt!) Kijk eens een film buiten; op steeds meer plekken in Nederland is een open-air bioscoop.
  • Op www.leukeuitjes.nl vind je dagjes uit waarbij je zelf kan aangeven hoeveel geld je uit wilt geven.
  • Geniet extra van het feit dat je partner, kinderen, vriendinnen of kennissen ook vakantie hebben. Je bent dus niet alleen! Bezoek vrienden en kennissen die je normaal niet veel kan zien.
  • Laat de dagelijkse routine eens los. Huishoudelijke taken kunnen ook op een ander moment, of sla ze eens over. Je leeft (wanneer het weer meezit) toch voornamelijk buiten!

 

Solliciteren tijdens de vakantie. Waarom?

Uit onderzoek  blijkt dat tijdens de zomermaanden juli en augustus, van een vacature-daling eigenlijk geen sprake is. Het internet en social media maken dat het vinden en reageren op vacatures ‘makkelijk en snel’ kan, en dus ook vanaf een ander adres. Voor werkgevers betekent dit weer dat het ook voor hen aantrekkelijker kan zijn om vacatures ook tijdens de zomer uit te zetten. Zo kunnen zij eventuele werklast beter spreiden. Houd dus ook tijdens een vakantieperiode goed de vacatures in de gaten. Het kan natuurlijk zijn dat jouw concurrenten die vacature nou net wél missen. Wees er dus bij! Natuurlijk kun je besluiten een aantal dagen helemaal offline te blijven. Weet dan dat de kans bestaat dat een mooie vacature aan je neus voorbij gaat. Accepteer dat dan en geniet volop van je ‘offline’-fase.

Wil je niets missen maar er zo min mogelijk moeite voor doen? Bereid je dan voor: zorg dat jouw basisbrief- en cv op orde zijn, zodat je met weinig aanpassingen de brief op maat kan maken. Stel alerts in op websites zoals www.indeed.nl zodat nieuwe vacatures in je mailbox verschijnen, of zet een app op je telefoon waar je dagelijks op kijkt. Dagelijks of enkele keren per week een paar minuten tijdsinvestering maakt al dat je jouw favoriete vacatures niet over het hoofd ziet.

Ik wens je alvast een hele fijne en ontspannen vakantie!

Bewaren