Niet lekker in je vel zitten, je baan kwijtraken, jaloers zijn op het gras van de buren wat net iets groener lijkt. Alles goed voor elkaar hebben en toch niet blij zijn. Moeten dealen met een gegeven wat je maar moeilijk kan veranderen. Het zijn allemaal problemen van vandaag de dag waar iedereen wel mee te maken heeft. En tegelijkertijd horen we niets anders om ons heen dan dat we toch vooral gelukkig moeten zijn.

We zijn allemaal op zoek naar (dat beetje meer) geluk. De vraag is, moet je dat wel zoeken? Of is het een keuze?

Ik bezocht een seminar van de Ader Academie: The Secrets of the happy hero. Benieuwd naar het geheim van gelukkig zijn, kwamen drie docenten van de academie aan bod over dit thema.

We staan allemaal in contact met anderen, de hele dag door. Hoe wij ons afstemmen op de ander en op onze omgeving is in onze hersenen geprogrammeerd. Dat proces ontwikkelt zich al van jongs af aan, waarbij ook je opvoeding een rol speelt. Onbewust en voor het grootste gedeelte is dit dus op automatisme. Op verrassende wijze is dat deze avond getoond middels een oefening en video’s.

Lang geleden, in de oertijd, was onze enige zorg hoe te overleven. De werking van ons systeem en onze geest zijn daar vandaag de dag nog steeds op ingesteld. Hartstikke nuttig, maar in onze moderne maatschappij levert dat problemen op. Niet onbekend is dat we enorm worden afgeleid door social media, onze mobiele telefoon, beelden. Een constante informatiestroom die steeds wat van ons vraagt en er tegelijk voor zorgt dat we ons laten afleiden en we vooral handelen buiten onszelf om.

Zolang we dus worden afgeleid, hoeven we ons ook niet met onszelf bezig te houden. Doen wat je altijd doet, omdat je dat nu eenmaal gewend bent: lekker comfortabel.  Wat we vervolgens niet door hebben is dat het ons steeds verder verwijdert van ons eigen geluk.

Waarom vinden we het zo moeilijk om voor geluk te kiezen en in het moment te leven? Naast alle afleiding betrap ik mezelf er ook weleens op over gisteren na te denken, me bezig te houden met de dag morgen of me druk te maken hoe een ander reageert. Waarom is dat zo lastig los te laten? Zowel ons brein als ons fysiek hebben daar moeite mee. Ons brein laat ons op het negatieve focussen. Het grootste gedeelte van onze gedachten op een dag is negatief geladen en handelen we als vanzelf uit gewoonte. Er is altijd wel een excuus, wat ons ervan weerhoudt ons gedrag aan te passen. Ons ego vindt dat heerlijk.

woman-1245817_1920

Er is moed nodig (en een spiegel) om kritisch naar jezelf te kijken. Is wat je doet, daadwerkelijk wat je wilt? Leef je niet het leven van een ander? Wanneer je tot de conclusie komt dat je niet gelukkig bent, is er nóg meer lef nodig om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Buiten je comfortzone treden, ander gedrag vertonen, dingen loslaten, kortom: aan jezelf werken.

Mag er dan geen ruimte zijn voor persoonlijk drama? Zeker, juist dat hebben we nodig om uiteindelijk sterker te worden en ook te kunnen weten hoe geluk voelt. Je hebt alleen zelf de keuze hoe je omgaat met dat wat je overkomt. Je eigen geluksgevoel ligt maar voor een heel klein deel aan je omstandigheden, zo blijkt. Een veel groter gedeelte heb je zelf in de hand.

Wat mij na deze avond wederom duidelijk wordt, is dat we bij het kiezen voor geluk ook inspiratie nodig hebben en kennis over jezelf. Inspiratie om nog eens te horen wat we eigenlijk al weten… en nog eens… Omdat je systeem het zo snel weer overneemt en je in je oude patroon laat vallen. Je moet geprikkeld worden en geprikkeld blijven.

Op de vraag of geluk een keuze is? Ja. Iedere dag weer.

En hoe zit dat met het zoeken?

Wanneer je hier echt voor open staat, dan hoef je niet te zoeken. Je moet alleen bereid zijn écht naar jezelf te luisteren en van daaruit je pad  te volgen. En daar kan iedereen weleens wat hulp bij gebruiken.

 

In opeenvolgende colleges van de Ader Academie wordt de diepte in gegaan. Mij maakt het in ieder geval nieuwsgierig. Want, wie wil nu niet een Happy Hero zijn?