Bij het zoeken naar werk start voor velen een onzekere tijd. Er komt veel op je af rondom een situatie wat normaal gesproken waarschijnlijk ver van je af staat: ‘Welke richting wil ik op?’ ‘Kan ik het nog wel?’ ‘Wat zijn nog mijn kansen?’ ‘Hoe solliciteer ik op een aansprekende manier?’

Dan hebben de mensen in jouw omgeving en de media ook nog eens flink wat invloed op hoe je je kunt voelen.

Van wie wil jij je echt wat aantrekken?

In deze tijd kun je een flinke dosis positiviteit en zelfvertrouwen goed gebruiken. Alleen daarom al is het goed eens stil te staan bij de mensen die hier positief aan bijdragen of juist het tegenovergestelde. Kortom; jouw ‘energiegevers’ en ‘energievreters’.

Bepaal wie de mensen zijn in je omgeving waar jij je de komende tijd echt wat van wilt aantrekken. Dit zijn degenen die jou (onvoorwaardelijke) steun geven en in je blijven geloven. Daarnaast zijn er vast ook nog personen naar wie jij opkijkt. Dit kunnen ook personen zijn buiten je eigen kenniskring, zoals bekende personen. Wie inspireren jou? Schrijf de namen eens op!

.. en van wie liever niet?

Je kent het vast wel: die buurman, een familielid, een vriendin of vage kennis die op een feestje roept dat het gezien de leeftijd, de crisis of de arbeidsmarkt natuurlijk nooit meer gaat lukken om die mooie baan te bemachtigen! Niet leuk…

Hoe vaker je de mening van een ‘energievreter’ moet aanhoren, hoe moeilijker het kan worden om zelf positief te blijven. Je zelfvertrouwen kan daarin best een deuk oplopen. Soms beïnvloeden zij je bewust, maar dit kan ook onbewust. Vraag je op de momenten dat je onzeker bent eens af waar dit door komt. Is het naar aanleiding van een negatief bericht in de media? Een gesprek of opmerking van iemand? Komt het vanuit jezelf? Heeft iets of iemand in je omgeving jouw vertrouwen negatief beïnvloed?

Bewustwording van de effecten die het op je zelfvertrouwen en gemoedstoestand hebben zijn al een hele winst. Wanneer je een dergelijke situatie herkent, is het gemakkelijker de negatieve lading even van je ‘af te schudden’.

Wat kun je doen?

Houd de energievreters (meer) op afstand. Dit betekent natuurlijk niet dat je ze volledig moet ontwijken. Onthoud alleen goed, dat je jouw gevoel of stemming niet laat beïnvloeden door wat zij zeggen of vinden. Natuurlijk kan het voorkomen dat je je dag niet hebt en wordt meegesleurd in onzekerheid of negativiteit. De kunst is echter dit gevoel weer om te buigen. Een eerste stap is dan ook het herkennen (en erkennen!) dat dit gebeurd. Pak ook je lijstje met ‘energiegevers’ er weer bij en richt je op hen. Zoek afleiding en doe iets waar je plezier in hebt.

Omgeef je zoveel mogelijk met mensen die in jou geloven en je onvoorwaardelijk steunen. Negatieve energie heeft een enorme invloed op jou als persoon. Hoe meer jij gelooft dat het toch niet gaat lukken, hoe sterker je dit ook uitstraalt naar je omgeving (en potentiële werkgever). En dat is nu juist wat je niet wil.