De zomervakanties zijn voor de meeste mensen weer voorbij. Scholen zijn weer begonnen. Het werk roept voor velen, maar (nog) niet voor jou. Auw…

Je wordt weer even vol geconfronteerd met je situatie als werkzoeker. Waar sta je op dit moment? Heb je weer nieuwe energie opgedaan? Frisse ideeën? Zin om aan de slag te gaan? Of overheerst het gevoel: ‘daar gaan we weer’?

Op dezelfde voet verder gaan of het helemaal anders aanpakken: jou voornemens moeten wél even in acties worden omgezet. Zoals met het nieuwe jaar de meeste voornemens al snel in de prullenbak verdwijnen ligt ditzelfde gevaar ook nu op de loer. Hoe ga jij dit voorkomen?

Aan het werk

Zie je huidige situatie ook als werk. Net als dat ieder ander naar zijn werk gaat om zich bezig te houden met het bereiken van doelstellingen. Heb jij natuurlijk net zo goed een doel: een baan vinden! Het helpt om het ook echt zo te benaderen. Om jouw doel te behalen dien jij ook je bed uit te komen, een plan te maken, een deadline te halen (die vacatures blijven niet wekenlang open staan). Kortom: je hebt werk te doen!

Neem dit dan ook serieus. Bij een werkgever kun je ook niet blijven aankomen met uitgestelde voornemens, of wéér te laat komen. Je bent nu even je eigen manager, dus af en toe een beetje streng zijn voor jezelf mag best.

Blijf ontspannen

Wat juist het goede is aan de zomerperiode en vakanties, is dat je veel gemakkelijker bent afgeleid van de situatie waar je in zit. Lekker weer, de mensen om je heen zijn vrij, een andere omgeving.

Zorg dat je niet direct in een kramp schiet van alles wat weer moet gebeuren. De kunst is een balans te vinden tussen weer aan de slag gaan met het zoeken naar werk (en alles wat daarbij komt kijken) en het blijven zorgen voor ontspanning.

Weet je dat je vanuit ontspanning echt véle malen creatiever bent dan vanuit een situatie van onrust en stress? Zorgen en stress zijn niet goed voor je gezondheid én killing voor je creativiteit.

En dát heb je juist nodig om jouw situatie goed aan te kunnen. Je huidige situatie, het niet exact weten wat je te wachten staat, wanneer wat komt, en je gewijzigde dag invulling, vraagt namelijk een stukje creativiteit en aanpassingsvermogen van je.

Vertrouwen

Heb jij vertrouwen dat het goed komt?

Vertrouwen én dus in je zelf blijven geloven is het allerbelangrijkste. Vanuit vertrouwen ontstaat rust. Het komt tenslotte goed. Je weet niet precies hoe en wanneer, maar het komt goed.

Meer rust zorgt voor meer creativiteit. En dat heb je nodig om op onvoorziene situaties in te spelen. Ervoor te zorgen dat je boven de ander uitstijgt in de strijd om die ene baan.

Goed voor jezelf blijven zorgen, een goed ritme en voor ogen blijven houden wat je doel is zijn noodzakelijke manieren om je vertrouwen vast te blijven houden. Want voor de één duurt het vinden van een baan nu eenmaal langer dan voor de ander.

Wil jij meer?

Ik heb een gids voor je met inspiratie en tips om weer met frisse moed aan de slag te gaan na de vakantieperiode. Tips en inzichten die ervoor zorgen dat jij goed aan de slag kan gaan en bent voorbereid. Zo smaakt die appel ineens iets minder zuur.