Nieuwsgierig zijn, is een krachtige eigenschap, die jou vooruit helpt in je carrière of op weg naar je nieuwe baan.


Wat verstaan we nu eigenlijk onder nieuwsgierig zijn?  

Kijkend naar de definitie, is het een verlangen om iets te weten of waar te nemen. Het ontstaat in de eerste plaats uit verlangen naar informatie. Je wilt zelf meer weten of ontdekken en gaat daarom op zoek naar antwoorden. Nieuwsgierigheid wordt ook uitgelokt. Daar wordt in de reclame graag op ingespeeld. Zijn we niet allemaal nieuwsgierig naar die ene fantastische aanbieding, waardoor je tóch even de winkel in loopt om te zien wat het is? Of de kop in de krant, die maakt dat je dat artikel toch verder leest. Onvolledige informatie wekt een sterke nieuwsgierigheid op. Je wilt er meer van weten.

 

Waarom nieuwsgierigheid je verder helpt.

Nieuwsgierig zijn zorgt ervoor dat je

 • om je heen blijft kijken
 • je blijft ontwikkelen
 • je kan meepraten over hetgeen wat jou en anderen interesseert.
 • jezelf ontdekt; waarom doe je wat je doet? Wil je misschien wat anders?
 • oprecht belangstelling toont en daarmee kan aansluiten op de ander.

Binnen mijn netwerk heb ik een aantal vrouwelijke ondernemers en professionals gevraagd wat nieuwsgierigheid voor hen betekent en in welk opzicht het hen in hun carrière heeft geholpen. Ik kreeg leuke reacties die ik graag met je deel.

 • ‘Zonder mijn nieuwsgierigheid zou ik niet zijn wie ik nu ben. Het heeft mij enorm gevormd als mens en als professional’
 • ‘Ik noem mijzelf heel nieuwsgierig’ ‘Ik lees alle lettertjes die onder mijn ogen komen. Neem onbekende bladen mee, kijk tv, lees veel e-mailnieuwsbrieven, spreek graag mensen met beroepen de ik niet ken. En hoor ze ‘dom’ uit. Mensen praten graag over zichzelf.
 • ‘Nieuwsgierig zijn is een goede eigenschap. Je leert veel en daardoor ontwikkel je een brede interesse. Je weet wat je wel en niet wilt. En het brengt je uiteindelijk waar je wilt zijn!’
 • ‘Ik ben steeds nieuwsgierigheid naar het verkennen van mijn eigen grenzen.’
 • ‘Ik ben enorm nieuwsgierig naar hoe een mens in elkaar steekt. Waarom doe je wat je doet? Ik neem online assessments af, soms denk ik dat ik die persoon ken. Dan zie ik die psychologische blauwdruk van iemand en ontmoet hem/haar dan pas. Echt geweldig’.
 • ‘Nieuwsgierig zijn betekent voor mij open staan voor wat je hoort/ziet in je omgeving. Aanvullen en verbinding maken en suggesties doen. Zo help je een ander, maar ook jezelf. Je krijgt er positie door. Zo kom je nog eens wat te weten/horen. Je hoort nieuwe ideeën , ontmoet nieuwe mensen.’

 Als ik jou nu de vraag stel: wat betekent nieuwsgierig zijn voor jou? Hoe heeft het in het verleden geholpen en hoe kan het jou helpen bij de stappen die je wilt zetten richting een nieuwe baan?

 

De hond als voorbeeld

Een open instelling maakt ook dat je openstaat voor andere richtingen.  Je kan alleen echt nieuwsgierig zijn wanneer je onbevooroordeeld naar de wereld kijkt, en dus ook naar andere opties. Stel jezelf vragen in plaats van te oordelen.

In ‘How to win friends and influence people’ schrijft Dale Carnegie over zijn grootste jeugdvriend, zijn hond Tippy, waarbij hij de geweldige eigenschappen van zijn hond omschrijft als voorbeeld van echte oprechtheid. “Een hond die altijd met zijn staart kwispelt wanneer hij eraan kwam, blaffend, met grote sprongen en van gekkigheid niet meer wetend wat hij met zijn blijdschap aan moest.”

“Een hond die door een hoger instinct in korte tijd zorgt voor meer vriendschap dan ieder ander, puur door iedere keer weer belangstelling en enthousiasme te tonen. Bovendien weet je dat er achter al dit vertoon van affectie van zijn kant geen dubbele bodem zit. Hij wil je geen onroerend goed verkopen  en is ook niet uit op je geld.“

Kortom: “Een hond komt aan de kost door niets anders te doen dan het geven van liefde.” En juist dat is het, waardoor ik het ook zo’n mooi voorbeeld vind.

man-and-dog-1149400_1920
Oprechte belangstelling tonen (uit nieuwsgierigheid en interesse voor de ander) maakt dat je jezelf op de kaart zet, zonder jezelf te verkopen. Want dat is hetgeen waar je voor op moet passen. Wanneer je zelf constant bezig bent jezelf te verkopen aan een ander, kun je de plank behoorlijk mis slaan. Want, zoals ook Dale Carnegie in zijn boek omschrijft: “andere mensen stellen altijd belang in zichzelf en hebben niet of nauwelijks belangstelling voor jouw verkooppraatje.”

Mensen praten nu eenmaal graag over zichzelf, dus toon je belangstelling door hen vragen te stellen over bijvoorbeeld hun werk, het bedrijf, hun carrière, etc. Dat vinden zij leuk en zo blijf je hangen, je toont namelijk oprecht interesse in hen. Zo wordt het een 2-richtingverkeer waar je beide belang in kunt hebben.

Dale; “persoonlijke ervaring heeft mij geleerd dat je verzekerd kunt zijn van de aandacht, tijd en medewerking van zelfs de meest populaire mensen door oprecht belang in hen te stellen. Als we onszelf bemind willen maken, doen we er wijs aan af en toe eens iets te doen voor iemand anders, dingen die tijd, energie, onzelfzuchtigheid en consideratie vergen.”

Nieuwsgierigheid gaat niet over het vinden van antwoorden.
Het gaat over het stellen van vragen.
Het gaat niet over het formuleren van een mening.
Het gaat om het durven uitspreken van jouw verwondering.
Het gaat niet over passen in hokjes.
Het gaat over ontdekken van verbinding.

 

Hoe helpt nieuwsgierig zijn jou nu werkelijk aan een nieuwe baan?

Nieuwsgierigheid heb je nodig om jezelf vragen te stellen. Te ontdekken waar je kracht, of je verborgen talent ligt. Om te doen wat jij leuk vind en waar je van groeit.

Sta open voor nieuwe wegen en ontwikkelingen en draag dit ook uit . Hoe beter jij weet wie je bent en wat je wilt, hoe beter jij dit in kan zetten en dit over kan brengen binnen je netwerk en potentiële werkgever. Het helpt je simpelweg gerichter te solliciteren in alle opzichten.