Vraag jij je weleens af of jouw werk over 5 jaar nog bestaat? Het belang om hier bij stil te staan wordt steeds groter. Door robotisering en automatisering verdwijnen er de komende jaren maar liefst 2 tot 3 miljoen banen.

EenVandaag besteedde in haar uitzending aandacht aan de toenemende mismatch op de arbeidsmarkt door deze ontwikkelingen. De boodschap van het Centraal Planbureau: denk na over je toekomst. Dat kan je ook maar beter serieus nemen.

Het is fijn wanneer een werkgever actief meedenkt over jouw loopbaanontwikkeling en opleiding, maar jij hebt hier zelf vooral een grote verantwoordelijkheid in.  Het gaat natuurlijk om jou en jouw toekomst.

Een voorbeeld van een werkgever die in de uitzending een zeer mooi voorbeeld laat zien is de organisatie Huijbregts, een organisatie waar leren en ontwikkelen centraal staat en zij daardoor, ondanks dat hun werk verandert en taken verdwijnen, wel mee kunnen blijven ontwikkelen binnen de organisatie.

Hoe anders kan het zijn wanneer je jarenlang bij bijvoorbeeld een bank hebt gewerkt, een tweede situatie die in het programma naar voren komt. Je hebt wél vele opleidingen gevolgd, maar allemaal gericht op de branche waar je werkzaam bent, en laten nu net daar de klappen vallen. Dat is natuurlijk ontzettend zuur.

Goed is het dus om ook buiten de kaders te blijven kijken en te onderzoeken wat de ontwikkelingen in de markt zijn.

Wacht niet af tot je te laat bent!

Bekijk het 8 minuten durende fragment van EenVandaag terug via deze link. Vanaf 6.06 minuten.

Lees hier meer over de uitkomsten van diverse onderzoeken door Deloitte met betrekking tot het verdwijnen van banen door automatisering.