Heb jij als sollicitant bij een vacature wel eens de telefoon gepakt en gebeld met de werkgever om vragen te stellen? In bijna alle vacatures bestaat de mogelijkheid om bij nadere inlichtingen of vragen de werkgever of recruiter te bellen. Meestal staat ook de naam en het nummer erbij vermeld.  Maar… moet je dan ook bellen? Is dat een reden om bijvoorbeeld kansen te vergroten?

En hoe zit het wanneer jij je bij diverse bureaus hebt aangemeld voor werk en dus hoopt op dat telefoontje met nieuws. Of je midden in een sollicitatieprocedure zit en in spanning afwacht of je door bent naar de 2e ronde? Ik deel in dit artikel een aantal tips met je over het bellen en gebeld worden tijdens het solliciteren. 

 1. Met smart wachten op het telefoontje na afloop van een sollicitatiegesprek.
 2. Wanneer je hoopt op een telefoontje van een werkgever/recruiter naar aanleiding van jouw aanmelding of sollicitatie.
 3. Zelf bellen naar aanleiding van een vacature.

1. Gebeld worden over de sollicitatieprocedure na een gesprekJe hebt een sollicitatiegesprek gehad en er is jou aangegeven dat je gebeld zult worden over de uitkomsten. Meestal wordt in het sollicitatiegesprek zelf al aangegeven of en wanneer je ongeveer een telefoontje kunt verwachten. Zorg dat je dan ook bereikbaar bent. 

Natuurlijk hoop je dat je door bent. Is dat ook het geval zal je waarschijnlijk direct meer te weten komen over het vervolg. Ben je helaas niet door? Grijp dan wel de kans aan om iets te leren van deze situatie. Misschien heb je naar aanleiding van een gesprek zelf al een indruk wat goed ging en wat een aandachtspunt is voor een volgende keer. Je hebt het recht om te weten wat de reden is dat je niet door bent. Stel je open op voor feedback. Ben je het niet direct eens met wat er wordt gezegd? Ga er niet vol tegenin maar probeer door te vragen. “Wat bedoelen ze daar precies mee?”, Welk advies kunnen ze je meegeven voor het vervolg? Ook kun je aangeven dat je bijv. een situatie in het gesprek anders hebt ervaren. Houd het netjes en neutraal. Een besluit kun je toch niet terugdraaien, zorg dat je van leert. 

2. Een telefoontje naar aanleiding van jouw aanmelding of sollicitatie.Sta je ingeschreven bij een bureau of heb je een aantal procedures lopen dan bestaat natuurlijk de kans om gebeld te worden. Met name wanneer je werkt in een markt waar je veel concurrentie hebt is het natuurlijk raadzaam om ook snel te kunnen reageren. 

Dus… 

Wees bereikbaar. Zit jouw telefoon aan je hand vastgeplakt of bekijk jij je telefoon pas voordat je gaat slapen? Controleer je telefoon tenminste een aantal keren per dag. Vooral wanneer je ingeschreven staat bij één of meerdere bureaus voor werk. Kansen kunnen komen, maar ook snel aan je neus voorbij gaan indien je niet snel handelt!

…Heb een voicemail
Heb je toch dat telefoontje gemist, of net niet in de gelegenheid om je telefoon op te nemen? Dat kan, maar zorg er dan voor dat je ten eerste al een voicemail aan hebt staan. Spreek deze dan ook persoonlijk in, in plaats van een geautomatiseerde traag sprekende ‘computerstem’ die jouw nummer inhoudsloos herhaald.

…Let op je eerste indruk
Ja, ook aan de telefoon! Sta je net in de supermarkt, of is het luidruchtig op de achtergrond? Zorg dan dat je naar een rustige plek loopt. Lukt dat niet? Geef dan aan dat je in een wat luidruchtige omgeving staat en check van beide kanten even of dat op dat moment te doen is. 

Is het gesprek inhoudelijk wat langer en moet je je echt concentreren, vraag dan of je op een later moment terug kan bellen. Spreek dan liefst concreet een tijdstip af. (En houd je daar dan ook aan!)Schat je bij het overgaan van de telefoon direct al in dat het niet het ideale moment is, kun je deze natuurlijk over laten gaan op je voicemail. De kans is dan alleen dat de ander alweer druk is met iets anders en je langs elkaar heen belt. Direct een terugbelafspraak maken is meestal effectiever! Schat tijdens de situatie in wat het meest handig is.

Zorg dat je op een rustige plek kunt bellen.

…Zeg wat je doet en doe wat je zegt
Beloof jij mensen terug te bellen wanneer zij naam en nummer inspreken? Doe dat dan ook. Zo snel mogelijk. Luister jij je voicemail nooit af? Vanaf nu dus wel bij een gemiste oproep. 

…Wees voorbereid
Wees bij het solliciteren voorbereid op het feit dat ook jij gebeld kan worden met vragen. Het gebeurt soms (en dan vooral bij bureaus) dat ze jou eerst bellen naar aanleiding van een sollicitatie of aanmelding om nog wat extra informatie te verkrijgen of al een indruk van jou te krijgen. Ik neem aan dat jij weet waar je solliciteert en je dus op zijn minst hebt verdiept in de organisatie en de vacature. De kans is groter dat wanneer jij gebeld wordt, zij graag meer willen weten over jou.  Bereid je daar op voor en weet hoe je wilt antwoorden op veel gestelde sollicitatievragen

3. Zelf bellen naar aanleiding van een vacatureEen veelgehoord dilemma onder werkzoekers bij het zien van een interessante vacature. Zal ik bellen? Maak ik daardoor ook echt meer kans?


Onthoud

Bij de gedachte dat iedere sollicitant gaat bellen wordt de gemiddelde organisatie of recruiter wel heel erg druk. Wat zij graag willen is dat wanneer ze worden gebeld; dat ook echt met een reden is. Heb je die? Dan zijn zij altijd geïnteresseerd in vooral een leuke en interessante indruk van een potentiële kandidaat en kunnen zij al een aardige indruk van je krijgen en aanvoelen of er een klik zou kunnen zijn. Dat laatste wil jij natuurlijk ook! En ja, dan kan het zijn dat je meer kans hebt om te worden uitgenodigd, dan wanneer je enkel een brief stuurt.

Maar hoe bepaal je ten eerste al of je gaat bellen? Stel jezelf eerst de vragen:

 • Wat is de toegevoegde waarde van het bellen voor mij? 
 • Heb ik echt vragen naar aanleiding van de vacature waarbij het antwoord afhankelijk is van de eventuele tijd en energie die je in een sollicitatiebrief en CV gaat steken?  
 • Heb ik vragen over de organisatie, de afdeling of de vacature waardoor ik op een mooie wijze kan inhaken in mijn cv op datgene wat ze vragen?
 • Bel echt met een reden en vraag niet naar wat je al kan weten uit de vacaturetekst of wat je kunt vinden op de website (zoek bijv. ook of ze jaarverslagen hebben). 

Een aantal voorbeelden van vragen:

 • Welk type persoon zoeken jullie binnen de organisatie/het team?
 • Wat mag ik verwachten van de organisatie/bedrijfscultuur?
 • Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de persoon die jullie zoeken?
 • Wat zullen de belangrijkste werkzaamheden voor de komende periode zijn?Onderhoud verder:

 • Zie het ook als een methode om erachter te komen of er ook van jouw kant een match is bij deze organisatie. Jij wilt namelijk de keuze maken of je er ook echt wilt gaan solliciteren. Zo valt er aan beide kanten mogelijk wat te brengen en/of te halen. Je kunt het gesprek persoonlijk maken door te vragen aan degene die je spreekt wat het team of de organisatie waar je mogelijk gaat solliciteren nu zo leuk maakt om te werken. Dan laat je direct ook merken dat ook jij het belangrijk vindt te weten waar je op solliciteert. 
 • Bereid je goed voor; zorg dat je je hebt verdiept in de vacature, de organisatie en wat er speelt. Zo kom je er achter wat jij nog wilt weten.
 • Bel de potentiële werkgever voordat je de brief verstuurd. Je kan de naam van degene die je hebt gesproken terug laten komen in je brief. Het helpt hen zich aan jou en het telefoongesprek te herinneren.
 • Vind je het spannend? Lach en loop!  Praat met een glimlach, het werkt echt!  Ga niet zitten bellen maar doe dit staand, of ga lopen. Op deze wijze kun je vaak makkelijker praten en beter uit je woorden komen. Probeer het maar eens. 
 • Heb je al je moed bij elkaar geraapt: krijg je de voicemail. Die kans is natuurlijk vrij groot. En nu?  Spreek deze in! Veel mensen hebben er een hekel aan, maar doe het toch.

Houd het kort. Spreek duidelijk je naam in, waarvoor je belt en je telefoonnummer. Sluit actief af en toon je initiatief. Zeg dat je graag teruggebeld wilt worden en/of dat je het op een later moment nog eens probeert. Doe dat dan vooral ook! Degene die je wilt spreken heeft misschien een volle agenda, maar houd vol! 

Succes!!

Ps.: Wil je een praktische tool hebben voor een goede voorbereiding op jouw sollicitatie? Dan is de Sollicitatie-explorer vast iets voor jou!