Iedere maand automatisch een bedrag op je rekening. Zonder tegenprestatie. Zomaar. Nét genoeg om van rond te komen.

En dan?

Er wordt wel gezegd dat mensen met een basisinkomen ‘dan wel zullen stoppen met werken en leren’. Rutger Bregman benoemt in zijn boek ‘gratis geld’ vele onderzoeken en praktijkvoorbeelden die dit tegenspreken en waarbij juist het tegenovergestelde blijkt. Hij beschrijft diverse onderzoeken waarin groepen en individuen eenmalig een groot bedrag kregen of over een periode een vast bedrag per maand. Aan deze groepen wordt geen opdracht gegeven, zij worden vrijgelaten in wat ze ook maar met het geld gaan doen. Na verloop van tijd blijkt dat het geld ook goed is besteed. Aan voedsel, kleding en medicatie. Maar ook investeringen van deze mensen in onderwijs en (opgestarte) ondernemingen. Met deze kennis en ervaring opgedaan uit opleiding en ervaring, voorzien vanuit een basisinkomen, zijn zij in staat om beter voor zichzelf te zorgen én op de lange termijn meer geld te verdienen doordat zij een stevigere basis hadden.

Zelf geloof ik daar ook niet in: dat mensen lui worden. De meeste mensen werken om meer redenen dan geld. Ja, er zullen altijd mensen zijn die niets doen, maar die zijn er nu ook en kosten ons op dit moment dus ook geld.

Werken voor je geld?

Ben Tiggelaar refereert in zijn boek ‘Dit wordt jouw jaar’, naar Amy Wrzesniewski. Zij heeft vastgesteld dat mensen op 3 fundamenteel verschillende manieren naar hun werk kijken: Je doet gewoon je werk om geld te verdienen, ziet het als een plezierige carrière om uiteindelijk hogerop te komen en de groep mensen die hun werk zien als roeping. Met name deze laatste groep werkt vanuit passie. Dit is niet alleen weggelegd voor de mensen die onze ogen hun absolute droombaan hebben, maar ook de schoonmaker bij jou op kantoor kan zijn of haar werk uitvoeren vanuit hun roeping.

En dat laatste is wel de mooiste reden die er is. Iets doen waar je helemaal voor kunt gaan, energie van krijgt in plaats van energie kost. ’s Ochtends zin hebben in de dag die gaat komen. Zou juist een basisinkomen ervoor kunnen zorgen dat je durft te kiezen voor je roeping? Dat je wél bereid bent om risico’s te nemen op weg naar datgene wat je écht wenst? Ik hoop het.

Het kan er in ieder geval voor zorgen dat er meer ruimte ontstaat voor mensen voor het volgen van een opleiding, of wel te kiezen voor een carrière-switch met de nodige risico’s.

Hoe geldt dat voor jou? Zou jij andere keuzes maken wanneer het basisinkomen realiteit wordt?

 

Lees hier het 1e gedeelte van de blogserie, lees hier het volgende deel.