Een onderwerp wat regelmatig aandacht krijgt: het basisinkomen. Er wordt in diverse media veel over gesproken. Wereldwijd worden inmiddels kleinschalige of grotere initiatieven in het leven geroepen waarin uiting wordt gegeven aan het idee van een basisinkomen.

Dat er in ieder geval iets dient te veranderen aan het systeem in Nederland om mensen blijvend van een inkomen te voorzien, overmatige scheefgroei in inkomen tegen te gaan en slurpende en veel te dure bureaucratische rompslomp te verminderen, daar sta ik persoonlijk volledig achter. Maar het heeft gevolgen voor zoveel meer..

Vanuit mijn expertise ben ik met name geïnteresseerd in wat een basisinkomen zou doen met de inzetbaarheid en motivatie in je werk en de gevolgen voor arbeidsmobiliteit. Durf jij eerder een sprong te wagen? Risico’s te nemen door toch dat vaste contract vaarwel te zeggen? Beweeg je daadwerkelijk makkelijker en sneller van werk naar werk? Wat betekent dit voor jouw motivatie om te werken? Ga je andere keuzes maken? Ga jij meer voor wat je wenst in plaats van wat je nu doet? Wat betekent dit voor jouw duurzame inzetbaarheid in werk?

Lees snel het volgende deel uit de blogserie. Ter inspiratie alvast dit filmpje van Alan Watts.