Het is weer zover. De sint is in het land, kerst komt eraan. De aanbiedingen, flyers en folders vliegen je om de oren en de etalages in de winkelstraat doen hun uiterste best je naar binnen te lokken. Voor velen is dit weer een dure (en misschien wel de duurste) periode in het jaar. Een tijd van veel geld uitgeven. Maar is het allemaal nodig?

Wanneer je juist moet rondkomen met minder geld, of om redenen extra op je uitgavenpatroon wilt letten, is het handig om de volgende punten op te volgen of te onthouden wanneer je in de verleiding komt:

1: Vraag het je toekomstige zelf
Wanneer je in de verleiding bent om iets te kopen. Denk je dan eens in dat je belt met jezelf over een half jaar. Zeg je dan: ‘doen’! Dan is het blijkbaar een goede investering. Is er twijfel of weinig enthousiasme, ga dan nog eens goed na of deze aankoop verstandig is.

 

telephone-586268_1920

2: Ga een blokje om
Loop een blokje om of blijf een kwartier tot 20 minuten weg bij je scherm als je online een aankoop wilt doen. Het blijkt dat dit de tijd is die we nodig hebben om ons te herpakken bij emotionele opwinding.

 

download

3: Maak een uitgaven-lijstje
Houd bij wat je uitgeeft, of bewaar bonnetjes van eerdere aankopen in het zicht. Het blijkt dat hoe beter een eerdere uitgave in je geheugen wordt geprent, hoe minder snel je zwicht voor een volgende aankoop.

 

2download

4: Bedenk WAAROM je wilt (be)sparen
Heb je een spaardoel voor de kortere termijn? Dit maakt het makkelijker om, met dit spaardoel voor ogen, te bezuinigen op andere aankopen. Stel je spaardoel niet te ver in de toekomst. Hoe verder het spaardoel in de toekomst ligt, hoe minder snel je nu bereid bent om voor dat doel te sparen.

Heb je toch een doel voor de langere termijn. Deel dan je spaardoelen op in stukjes, zodat ook dit spaardoelen worden voor steeds een kortere termijn.

 

vw-camper-336606_1920

5: Let op je stemming
Het blijkt dat we in een minder goede bui sneller wat dieper in de buidel tasten. Meestal in de hoop om ons humeur wat op te schroeven. Andersom lijkt het ook te werken. Op momenten dat je je supergoed voelt, zie je aankopen sneller door een roze bril. Wees je hier bewust van. Sta je op het punt (online) aankopen te doen? In hoeverre is dit gepland? Heeft het met je huidige stemming te maken? Vermoed je van wel, volg dan punt 2.

 

1download