(én waarom werk- en opdrachtgevers jou willen zien lachen)

Dat lachen goed voor je is, is niet nieuw voor je, toch? Waarom lachen meer effect heeft dan je denkt, én jou helpt meer succes te behalen,  ga ik je hier uitleggen.

 Ja, het ís gezond!

Wanneer je lacht, maken je hersenen het stofje endorfine aan. Dat werkt ontspannend, stress verlagend en pijnstillend. Lachen schijnt zelfs effectiever te zijn dan het eten van chocolade, of het krijgen van geld! Uit onderzoek is gebleken dat in vergelijking met het eten van chocolade, een lach jouw brein vele malen meer stimuleert. Een lach van een vriend staat gelijk aan 200 repen, dat van een kind aan 2000!! repen.

(Overigens kan ik het roerend eens zijn met diegenen die inzien dat chocolade ook andere voordelen biedt 😉 )


Een boer met kiespijn

Ik krijg het zelf wel eens te horen; ‘kijk niet zo serieus’, ‘wat kijk je boos’..
Blijkbaar is mijn blik bij opperste concentratie of bij het afdwalen van mijn gedachten niet bepaald de vrolijkste. Voor mij in ieder geval reden om mij hier wat vaker bewust van te zijn. Ik ben niet de enige met dit aandachtspunt. Daarnaast zit je soms gewoon niet lekker in je vel en dat is meestal terug te zien in je gezichtsuitdrukking.

Maar wat kun je er aan doen? Geforceerd gaan lachen? Ja dus!

Uit diverse onderzoeken is bewezen dat zelfs bij een geforceerde glimlach jouw hersenen worden gestimuleerd en een positieve invloed heeft op ons emotioneel welbevinden. In de bestseller ‘How to win friends and influence people’ staat de volgende formulering; ‘Het lijkt alsof de handeling volgt op het gevoel, maar in werkelijkheid gaan handeling en gevoel samen. Door onze handelingen – die rechtstreeks gehoorzamen aan onze wil – te reguleren kunnen we langs indirecte weg onze gevoelens die niet aan onze wil gehoorzamen reguleren.’

Dus… de snelste manier om blijheid terug te vinden is je zo te gedragen en zo uit te spreken alsof je al blij bent. Dus ook geforceerd lachen! Beeld je blijdschap in, ga fluiten, begroet enthousiast mensen en gooi je glimlach er tegenaan. Dat maakt het makkelijker en zal steeds meer vanzelfsprekend worden.


Wist je trouwens dat zelfs met een glimlach telefoneren helpt?! Probeer het maar eens!laughter-775062_1920

 

Het effect voor je omgeving (en dus ook weer voor jezelf)

Een leuke oefening; lach naar de mensen die je op straat tegenkomt. Merk dat jou lach wel degelijk effect heeft op je omgeving.

Heb jij weleens geprobeerd om boos te kijken naar iemand die naar je lacht?

In dit filmpje zie je een duidelijk bewijs wat een glimlach met mensen doet. Dit experiment is uitgevoerd met baby’s, maar heeft ook op volwassenen effect. Ga het zien! Grappig én ook confronterend vond ik zelf.

Druk van de ketel – laten we relativeren
Wanneer je kunt lachen om jezelf, kan je zaken beter relativeren. Jezelf serieus nemen, betekent óók het kunnen lachen om de fouten die je maakt en te genieten van jouw eigen leerproces. Haal die druk van de ketel en wees niet (altijd) zo streng voor jezelf. Hierdoor ontstaat meer lucht én creativiteit om vervolgens nog beter te kunnen functioneren. Daar wordt jij dus uiteindelijk alleen maar beter van.

Werkgevers willen lachende mensen

Lachen heeft dus een enorme toegevoegde waarde. Realiseer je wat voor effect jouw lach heeft op je omgeving, ook binnen je netwerk, wat zo belangrijk is. Ook jij kunt mensen beter laten voelen en een positief effect uitstralen op je omgeving. Dat is ook wat jouw werkgever of opdrachtgever graag ziet. De mensen die jij ontmoet zullen jou sneller herinneren (op positieve wijze). Jouw lach blijft hangen.

Wist je dat diverse lachworkshops in het leven geroepen zijn die individuen, teams en bedrijven helpen om vaker te lachen? Lachen verhoogt teambuilding en zorgt voor een positieve werkomgeving. Dat is wat een werkgever graag ziet en waarom bij voorkeur wordt geïnvesteerd in mensen die lachend in het leven staan.