Wil je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek? 

Ik deel er in dit artikel een aantal met je die mijns inziens het meeste voorkomen, zowel in de artikelen als vanuit mijn eigen ervaring in sollicitatieprocedures waar ik zelf aan deel heb genomen maar ook heb afgelegd. 

 1. Vertel eens iets over jezelf / stel jezelf even voor
 2. Noem een voorbeeld van een situatie/project die jij succesvol hebt afgerond
 3. Hoe omschrijven je collega’s je
 4. Hoe omschrijven je vrienden jou
 5. Waar ben je goed in?
 6. Wat wil je hier leren?
 7. Waarom pas je bij deze organisatie?
 8. Wat spreekt je aan in deze vacature/functie?
 9. Wat spreekt je aan in deze organisatie?
 10. Waar ben je het meest trots op? Hoe kreeg je dat voor elkaar?
 11. Wat ben je het minst trots op? Wat leer je daarvan?
 12. Hoe sluit je jouw werkdag naar tevredenheid af?
 13. Wat hebben onze collega’s aan jou?
 14. Waar sta jij over 3 jaar?
 15. Waarom moeten we jou aannemen?
 16. Kun je een voorbeeld geven van een situatie waar je wakker van hebt gelegen en die je uiteindelijk goed hebt opgelost. 
 17. Waarom pas jij bij deze organisatie?
 18. Welk type collega vind je lastig mee samen te werken?
 19. Wat vond je van het gesprek?

Houd natuurlijk ook rekening met de STAR-methode. Daarover schreef ik eerder dit artikel. Het is een veel gekozen methode om aan de hand van door jou ervaren situaties te vragen hoe je daarmee om bent gegaan. 

Op internet wemelt het van de artikelen die je helpen je voor te bereiden op vragen. Zoveel dat wanneer je daar allemaal op voor wilt bereiden je waarschijnlijk wel even bezig bent. En nog waarschijnlijker maak je jezelf helemaal gek. Want je zult zien dat een gesprek altijd anders loopt dan je vooraf bedenkt. Laat die controle dus ook zoveel mogelijk los is mijn advies. 

Wat bovenal van belang is, is dat je je NOOIT exact kunt voorbereiden omdat je vooraf natuurlijk niet weet welke vragen er gesteld worden. Vragen klakkeloos uit je hoofd leren heeft mijns inziens niet veel zin, omdat deze altijd net weer ander gesteld kunnen worden wat je alleen maar in de war kan helpen. 

Wat helpt dan wel?

 • Oefen een aantal vragen eens met iemand. (Dus niet alle vragen, maar gewoon een aantal). Wanneer een ander jou een vraag stelt die jij weer hardop moet beantwoorden merk je direct of je ook echt goed kunt verwoorden wat je bedoelt. Dat is namelijk wat anders dan dat je in je hoofd (be)denkt dat je wel weet wat je moet antwoorden. 
 • Zelfkennis en zelfinzicht is dè perfecte basis in het gesprek. 
 • Blijf rustig en ben je toch enorm zenuwachtig, laat daarover een opmerking los, dat helpt al de druk van de ketel te halen. 
 • Kijk waar je wèl invloed op hebt, en dat is zorgen dat je je goed voorbereid aan de hand van de vacaturetekst, jouw motivatie, ervaring, je te verdiepen in de betreffende branche en organisatie. Zorg ook dat je relaxed aan komt. Ga op tijd weg, is het onbekend terrein? Bekijk dan goed wat je onderweg tegenkomt en of je extra tijd nodig bent om de weg te vinden. 

Lees ook nog eens dit artikel met 5 tips voor een goede voorbereiding op je gesprek.

Wil jij nu nog beter voorbereid zijn op een sollicitatie? Vraag dan de gratis Sollicitatie-explorer aan. Jouw ideale voorbereiding. Meer informatie? Klik op onderstaande button.